Kombucha starter kit : de bijzondere verfrissing uit eigen keuken

Drink je graag kombucha en wil je deze theespecialiteit uit Japan zelf maken? In dat geval, ben je aan het juiste adres. Want met de juiste kombucha starter kit uit onze winkel, kun je het in de toekomst zonder problemen bereiden.

Kombucha starter kit - de belangrijkste feiten op een rijtje

  • Kombucha is een gefermenteerde drank gemaakt van thee en suiker met de hulp van gist en bacteriën.
  • Het alcoholgehalte van kombucha ligt tussen 0,5 en 2 procent.
  • Hygiëne en zorgvuldigheid zijn essentieel bij het bereiden van kombucha.
  • Met de juiste ingrediënten en gereedschappen kun je thuis zelf kombucha maken.
  • Het is het beste om je kombucha kit gemakkelijk in onze winkel te bestellen.

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde drank die oorspronkelijk uit Japan komt. kombucha wordt gemaakt van gezoete thee. De zogenaamde kombucha cultuur is verantwoordelijk voor de fermentatie. Hierdoor wordt de suiker in de thee omgezet in alcohol en koolzuur. Als gevolg daarvan heeft de afgewerkte drank een alcoholgehalte van 0,5 tot 2 procent.

De kombucha cultuur wordt vaak ook theeschimmel of kombucha paddestoel genoemd. Strikt genomen is dit echter onjuist. Het is geen schimmel, maar een mengsel van gist en bacteriën. In het Engels wordt de kombucha cultuur SCOBY genoemd.

Kombucha kit : Welke ingrediënten zijn er nodig?

Traditioneel wordt groene of zwarte thee gebruikt om kombucha te maken. Om de gisting mogelijk te maken, is het ook van essentieel belang een voldoende hoeveelheid suiker aan de thee toe te voegen. Dit komt omdat de suiker dient als voedingsbodem voor de kombucha cultuur.

Kombucha bereiden

Om je kombucha te bereiden, moet je eerst water aan de kook brengen. Doe de thee direct in het kokende water en laat het ongeveer 15 minuten trekken. Dit lijkt misschien een lange tijd. Het is echter van cruciaal belang dat de ingrediënten uit de thee oplossen.

In principe kunt u ook thee in theezakjes gebruiken om kombucha te maken. Aangezien losse thee echter meestal van een veel betere kwaliteit is, raden wij u aan geen thee in theezakjes te gebruiken als u zelf kombucha wilt maken.

Als de thee klaar is, is het tijd om suiker aan de drank toe te voegen. Gebruik ongeveer 100 gram rietsuiker voor een liter thee. Je hoeft niet bang te zijn dat je kombucha te zoet zal zijn. Dat komt omdat de meeste suiker wordt afgebroken tijdens de gisting.

Laat het mengsel nu afkoelen voordat je het verder verwerkt. De temperatuur moet ongeveer 25° C bedragen wanneer de gezoete thee in het gistingsvat wordt overgebracht.

Voeg nu ongeveer 100 milliliter zetvloeistof toe aan uw thee. De bereidingsvloeistof, die reeds afgewerkte Kombucha is, is nodig voor de groei van de kombucha cultuur. Voeg vervolgens de kombucha cultuur (SCOBY) toe aan het fermentatievat.

Hoe lang duurt de fermentatie van de kombucha?

Het gistingsvat wordt afgedekt met een luchtdoorlatend doek, dat met een rubberen band wordt vastgezet. Dit zorgt ervoor dat je kombucha beschermd is tegen verontreiniging en insecten zoals fruitvliegjes.

Alles wat je nu nodig hebt is geduld. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt de gisting niet even lang. Reken daarom met ongeveer zeven dagen tot twee weken. In geval van twijfel kan een kleine smaaktest je helpen te beslissen of je kombucha de gewenste fermentatiegraad heeft bereikt.

De uiteindelijke drank moet zoet en zuur smaken. Als je het liever wat zuurder hebt, laat je je kombucha gewoon wat langer fermenteren.

Hoe lang is zelfgemaakte kombucha houdbaar?

Gebottelde kombucha is in de koelkast tot twee weken houdbaar. Naarmate de gisting van de drank vordert, is het belangrijk dat u de flessen niet te dicht sluit, zodat het overtollige koolzuurgas kan ontsnappen.

Moet de kombucha gefilterd worden voor het bottelen?

Als je zwevende deeltjes uit je kombucha wilt verwijderen voordat je gaat bottelen, kun je de drank filteren met een stuk keukenrol of een fijne zeef. Dit is echter meestal niet absoluut noodzakelijk. Daarom kun je deze stap meestal achterwege laten als je zelf kombucha maakt.

Vloeistof mengen voor je volgende kombucha

Met wat van je zelfgemaakte kombucha en de gespoelde SCOBY, kun je direct de bereidingsvloeistof voor de volgende keer bereiden.

Hygiëne bij de productie van kombucha

Zoals met alle voedsel, is hygiëne natuurlijk van cruciaal belang als je zelf kombucha wilt maken. Anders bestaat het risico dat zich schadelijke micro-organismen in de drank vormen. Deze beïnvloeden niet alleen de smaak van de kombucha. Ze kunnen ook een risico voor uw gezondheid vormen.

Maak alle keukengerei dat in contact komt met de bereiding of de kombucha cultuur zorgvuldig schoon. Zorg er ook voor dat uw handen schoon zijn en vrij van zeepresten.

Als u, ondanks alle hygiënemaatregelen, schimmelvorming op uw kombucha constateert of als de geur of kleur van de drank afwijkingen vertoont, moet u dus voor alle zekerheid alles weggooien en, ondanks het extra werk, liever helemaal opnieuw beginnen met de bereiding.

Is kombucha echt goed voor de gezondheid?

Van kombucha wordt gezegd dat het verschillende positieve effecten heeft op de gezondheid. De drank is dan ook zeer populair in de alternatieve geneeskunde. Er wordt onder andere gezegd dat het het immuunsysteem versterkt en het lichaam helpt te zuiveren.

Veel van de vermeende gezondheidseffecten zijn echter nog niet bewezen. Momenteel is er alleen wetenschappelijk bewijs voor de mild antibacteriële en zwak laxerende werking van kombucha. Het melkzuur en het azijnzuur in de drank zijn verantwoordelijk voor beide.

Desondanks is kombucha zonder twijfel een heerlijk verfrissend drankje, waarvan de smaak ook hier in Duitsland steeds meer mensen bevalt.

Kombucha starter kit online kopen

Als je zelf kombucha wilt maken, is dat geen groot probleem met het juiste keukengerei. U kunt uw kombucha kit het beste direct in onze winkel bestellen. Wij zullen uw aankoop snel en betrouwbaar bij u thuis afleveren. Dus je kunt snel beginnen met het maken van kombucha.

Probeer het eens. Wij zijn er zeker van dat u er veel plezier aan zult beleven en dat u, met de juiste zorg, zult kunnen genieten van een allround overtuigend drinkgenot.