Koperen pannen - hoogwaardig kookgerei voor veeleisende koks

Het is algemeen bekend dat de meeste pannen niet van koper zijn gemaakt. Toch geven veel professionals de voorkeur aan koperen pannen omdat deze een bijzonder gelijkmatige warmteverdeling bieden en bovendien zeer snel reageren op temperatuurveranderingen op het juiste fornuis.

Als je een koperen pan wilt kopen, dan vind je in onze winkel zeker wat je zoekt. Want in ons assortiment vind je een selectie hoogwaardige koperen pannen, die je gemakkelijk online kunt bestellen en laten bezorgen.

De belangrijkste dingen over koperen pannen in één oogopslag

  • Door hun bijzondere eigenschappen zijn koperen pannen erg populair bij met name professionele koks.
  • Om hun mooie glans op lange termijn te behouden, is het noodzakelijk om koperen pannen regelmatig te polijsten.
  • Koperen pannen maken indruk met een zeer gelijkmatige warmteverdeling, zodat voedsel er gelijkmatig in kan worden gekookt.
  • Vooral bij gasfornuizen komen de voordelen van een koperen pan goed tot zijn recht.
  • Als een koperen pan op een inductiekookplaat wordt gebruikt, moet deze een ferromagnetische coating hebben.
  • Om te voorkomen dat het koper reageert met het eten, zijn koperen pannen normaal gesproken voorzien van een dunne coating.
  • In onze winkel koop je gemakkelijk online koperen pannen en laat je ze snel en betrouwbaar bezorgen.

Koperen pannen: kwaliteit voor professionele koks en veeleisende hobbykoks

De meeste pannen van tegenwoordig zijn gemaakt van aluminium of roestvrij staal. Toch spelen koperen pannen nog steeds een belangrijke rol, vooral in de Franse keuken. Ze zijn vrij duur en worden daarom vooral gebruikt door professionele koks. Voor privégebruik zijn ze meestal niet absoluut noodzakelijk, hoewel ambitieuze hobbykoks natuurlijk ook de positieve eigenschappen van een koperen pan waarderen.

Koperen pannen hebben regelmatig onderhoud nodig

Kortom, koperen pannen zijn zeer duurzaam. Ze verliezen echter snel hun glans bij gebruik op het fornuis. Om dit te herstellen is het noodzakelijk koperen pannen regelmatig te polijsten. Dit is niet per se nodig na elk gebruik van de pannen. Toch gaat polijsten natuurlijk gepaard met een niet te onderschatten werklast, wat bij andere soorten pannen niet het geval is.

Bovendien mogen koperen pannen niet in de vaatwasser worden gereinigd. Dat is tenminste het geval als je niet te maken hebt met een roestvrijstalen pan die alleen een koperen kern heeft.

Als je de nodige zorg besteedt aan het schoonmaken en verzorgen en de extra inspanning niet schuwt, kun je bij het kopen van een hoogwaardige koperen pan over het algemeen vertrouwen op een lange levensduur.

Voordelen van koperen pannen

In vergelijking met andere materialen hebben koperen pannen een aantal voordelen die ze een goede keuze maken, zeker voor professioneel gebruik.

Koperen pannen scoren bij het koken onder andere punten met een bijzonder gelijkmatige warmteverdeling. Bovendien reageert het materiaal relatief snel op temperatuurveranderingen. Een koperen pan warmt zeer snel op en koelt net zo snel weer af, wat natuurlijk kan helpen om voedsel tot in de perfectie te bereiden.

Nadelen van koperen pannen

Natuurlijk hebben koperen pannen niet alleen voordelen, maar ook een of twee nadelen die in ieder geval in gedachten moeten worden gehouden bij het kopen.

Een nadeel dat veel hobbykoks zouden moeten overwegen om geen koperen pan te kopen, is zeker de relatief hoge prijs in vergelijking met bijvoorbeeld een aluminium pan.

Een ander nadeel is dat koper een nogal gevoelig metaal is. Koperen pannen zijn daarom niet alleen onderhoudsvriendelijk, maar ook gevoelig voor krassen en vervorming. Om een ​​lange levensduur te garanderen, moet hiermee rekening worden gehouden bij het gebruik in het dagelijks leven.

Voor welke soorten kachels zijn koperen pannen geschikt?

Koperen pannen kunnen in principe ook op een normaal fornuis met gewone kookplaten of een glaskeramische kookplaat. In dit geval hebben ze echter geen noemenswaardig voordeel ten opzichte van een normale pan, die bijvoorbeeld van aluminium is gemaakt.

Om de voordelen van het metaal met betrekking tot de snelle reactie op temperatuurveranderingen echt tot hun recht te laten komen, heeft het gebruik ervan in de eerste plaats alleen zin in kachels die een snelle temperatuuraanpassing mogelijk maken.

Dit is bekend bij gasfornuizen. Als het gasfornuis aanstaat, is de warmte er meteen. Als ik het uitzet, is ze direct zoals weg, terwijl het bij een conventioneel fornuis altijd even duurt voordat de kookplaat is afgekoeld.

Zijn koperen pannen geschikt voor inductiekookplaten?

Bij inductiefornuizen is de warmte er net zo snel als bij gasfornuizen. Omdat koper echter niet magnetisch is, kan een pan van puur koper niet worden gebruikt op een inductiekookplaat. Er zijn echter pannen van koper die een ferromagnetische laag hebben. Deze kunnen dan ook gebruikt worden om op een inductiekookplaat te koken.

Waarom koperen pannen een coating hebben

Koper reageert als het in contact komt met verschillende voedingsmiddelen. Vooral zuren kunnen daarbij problematisch zijn. Om deze reden zijn koperen pannen meestal dun bedekt met een materiaal dat niet reageert met het voedsel dat in het kookgerei wordt gekookt.

Meestal is de beplating op een koperen pan tin, keramiek, roestvrij staal of zilver. Zilver is vrij zacht en niet erg sterk, daarom wordt het zelden als pancoating gebruikt. Keramiek daarentegen wordt vrij vaak gebruikt in koekenpannen. Keramiek heeft echter het nadeel dat de coating snel zijn oorspronkelijke anti-aanbakwerking verliest.

Sommige pannen zijn ook bedekt met tin. Tin is echter ook vrij gevoelig, slijt snel en heeft ook een laag smeltpunt. Uiteraard hebben deze eigenschappen een negatief effect op de levensduur van de tincoating. Coatings van staal zijn daarentegen bijzonder slijtvast, onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Als je waarde hecht aan een lange levensduur, kies je indien mogelijk voor een koperen pan bekleed met roestvrij staal.

Koop hoogwaardige koperen pannen

Als u als professionele kok of als veeleisende amateurkok koperen pannen wilt gebruiken om uw gerechten te bereiden, bent u bij ons aan het juiste adres. In onze winkel vindt u een selectie hoogwaardige koperen pannen waaruit u kunt kiezen.

Koop uw nieuwe koperen pan gemakkelijk online en profiteer van de voordelen die het metaal u te bieden heeft. We zijn er zeker van dat u volledig tevreden zult zijn met de productkwaliteit en onze betrouwbare klantenservice.