Koperen potten - kwaliteit voor je keuken

Naast kookpotten van RVS en aluminium zijn er ook koperen pannen. Koper kan warmte zeer goed geleiden en reageert bijzonder snel op temperatuurveranderingen. Koperen potten worden vooral gewaardeerd door professionele koks vanwege de materiaaleigenschappen. Natuurlijk zijn ze ook een goede keuze voor ambitieuze hobbykoks.

Als u koperen potten wilt kopen, bent u bij ons aan het goede adres. In onze winkel vind je verschillende hoogwaardige potten van koper, die je direct online kunt bestellen en gemakkelijk kunt laten bezorgen.

Koperen potten - de belangrijkste dingen op een rij

  •  Om ervoor te zorgen dat een koperen pot zijn glans behoudt, kan het nodig zijn om hem van tijd tot tijd te polijsten.
  •  Koper heeft onder andere een goede warmtegeleiding, waardoor koperen potten bijzonder gelijkmatig opwarmen.
  •  Koperen pannen zijn een goede keuze, vooral voor het koken op een gasfornuis, vanwege hun snelle reactie op temperatuurveranderingen.
  •  Koperen pannen voor gebruik op een inductiekookplaat moeten een ferromagnetische coating hebben.
  •  Koperen potten zijn vaak bekleed met bijvoorbeeld tin of staal.
  •  In onze winkel kun je gemakkelijk hoogwaardige koperen potten online kopen en laten bezorgen.

Koperen pannen voor veeleisende professionele koks en ambitieuze hobbykoks

Hoewel het bekend is dat ze tegenwoordig niet zo vaak als kookgerei worden gebruikt, zijn koperen pannen ongetwijfeld een van de absolute klassiekers. Koper wordt immers al vele duizenden jaren door mensen gebruikt. Vooral professionele koks gebruiken graag pannen van koper, omdat ze door de materiaaleigenschappen de temperatuur bijzonder nauwkeurig kunnen regelen.

In principe is er natuurlijk niets mis met ambitieuze hobbykoks die besluiten om koperen potten te kopen om ook te profiteren van de positieve eigenschappen van het materiaal.

Voordelen van koperen potten

Koper biedt een aantal belangrijke voordelen als materiaal voor kookpotten. Het metaal reageert zeer snel op temperatuurveranderingen. Het warmt snel op en koelt ook snel af. Bovendien heeft koper een uitstekende warmtegeleiding, waardoor koperen potten bijzonder gelijkmatig opwarmen.

Deze eigenschappen zorgen ervoor dat gerechten zeer goed bereid kunnen worden met een pan van koper. Vanwege dit feit worden koperen potten bijzonder gewaardeerd door professionele koks, omdat ze er vaak op vertrouwen dat ze de temperatuur nauwkeurig kunnen regelen en deze aan het einde van de kooktijd snel kunnen verlagen voor het succes van hun gerechten.

Nadelen van koperen potten

Hoewel potten van koper met hun voordelen punten kunnen scoren, vooral bij professionele koks, heeft kookgerei van dit metaal ook een of twee nadelen die in ieder geval niet volledig mogen worden genegeerd bij het kopen.

Een punt dat met name particuliere amateurkoks zouden kunnen overwegen om geen koperen potten te kopen, is zeker hun relatief hoge prijs. Want in vergelijking met conventionele potten van aluminium of roestvrij staal zijn potten van koper meestal aanzienlijk duurder.

Daarnaast is koper niet zo robuust als bijvoorbeeld RVS. Koperen potten zijn daarom zeer onderhoudsvriendelijk en het hanteren ervan in het dagelijks leven vereist een zekere mate van zorg om deuken en krassen te voorkomen.

Koperen potten hebben verzorging nodig

Hoogwaardige potten van koper zijn zeer duurzaam. Tegelijkertijd zijn ze ook behoorlijk gevoelig. Het zachte metaal kan relatief gemakkelijk buigen. Het is gevoelig voor krassen en kan reageren met sommige voedingsmiddelen, waardoor het na verloop van tijd zijn glans verliest.

Om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten, hebben potten van koper daarom enige zorg nodig. Naast het normale handen wassen, is het meestal nodig om koperen potten van tijd tot tijd te polijsten met een geschikte polijstpasta om ze glanzend te houden.

Voor welke soorten kachels is een koperen pot geschikt?

In principe kun je koperen pannen ook gebruiken om te koken op een fornuis met bijvoorbeeld een keramische kookplaat. In dit geval is het echter wel belangrijk dat je koperen pot een iets dikkere bodem heeft. Dit zorgt ervoor dat het gelijkmatig op het fornuis rust.

De voordelen van een koperen pot komen hoe dan ook het beste tot hun recht op een gasfornuis. Dit maakt het namelijk mogelijk om tijdens het koken de warmte zeer snel te regelen. Zodra het gasfornuis aan staat is het heet. Als de vlam uit is, is de warmte meteen weg. In combinatie met de snelle reactie van het koper op temperatuurveranderingen zorgt dit ervoor dat voedsel tot in de perfectie bereid kan worden.

Koperen pannen voor inductiekookplaten?

Inductiekookplaten zorgen ervoor dat temperatuurveranderingen net zo snel gaan als gasfornuizen. gelijk aan

Tegelijkertijd zijn ze energiezuinig en elimineren ze de risico's van open vuur.

Koperen pannen zijn meestal niet geschikt voor gebruik op een inductiekookplaat. Er zijn echter ook potten van koper die een ferromagnetische coating hebben. Als dit het geval is, kan de betreffende koperen pot dan ook worden gebruikt om op een inductiekookplaat te koken.

Waarom hebben koperen potten een coating?

Koper kan reageren, vooral als het in contact komt met zure voedingsmiddelen, wat soms een probleem kan zijn. Om deze reden worden koperen potten vaak bekleed met een ander materiaal.

De coating kan bijvoorbeeld uit tin bestaan. Omdat tin echter zeer gevoelig is en een zeer laag smeltpunt heeft, laat de levensduur van een dergelijke coating te wensen over als er niet goed mee wordt omgegaan. Een coating van roestvrij staal blijkt daarentegen aanzienlijk robuuster en duurzamer te zijn.

Uiteindelijk is het natuurlijk aan jou of je de voorkeur geeft aan een koperen pot met of zonder coating. Ook de geplande toepassing speelt zeker een rol.

Los daarvan moet je er bij het kopen altijd voor zorgen dat de koperen potten van je keuze eigenlijk voornamelijk uit koper bestaan. De ervaring leert dat dit niet altijd het geval is. Als u tijdens het koken wilt profiteren van de positieve eigenschappen van een koperen pot, raden we u daarom aan om voor aankoop de beschrijving van het bijbehorende model nader te bekijken.

Koop hoogwaardige koperen potten

Koperen potten zijn vooral populair bij professionele koks. Maar zelfs veeleisende amateurkoks waarderen steeds meer de voordelen die een koperen pot hen biedt.

Bent u op zoek naar koperen potten van hoge kwaliteit, dan bent u in onze winkel aan het juiste adres. Koop uw koperen pannen bij ons gemakkelijk online en laat uw nieuwe kookgerei snel en betrouwbaar bij u bezorgen. We zijn er zeker van dat je helemaal tevreden zult zijn met je aankoop en dat je heel lang plezier zult hebben van je koperen potten.