Koelkast en flessenkoelkasten voor elke behoefte

In de particuliere sector worden koelkasten vooral gebruikt om voedsel op te slaan, terwijl het koelen van dranken een bijzaak is. In de horeca is de situatie echter anders. Hier zijn drankkoelkasten meestal onmisbaar. Ze helpen om flessen en blikjes in voldoende mate af te koelen, zodat de gasten op elk moment koude dranken kunnen krijgen.

 

In onze online shop vindt u een groot assortiment aan drankenkoelkasten. Of het nu gaat om een flessenkoelkast, displaykoelkast, minibar of een minikoelkast - wij zijn er zeker van dat ons assortiment een geschikt model voor u heeft.

Wie heeft er een horecakoelkast nodig?

Conventionele koelkasten bieden meestal genoeg ruimte om een paar flessen of blikjes te koelen als dat nodig is. Voor de thuiskeuken heeft de aanschaf van een extra drankkoelkast dus meestal geen zin.

 

In de horeca zijn flessenkoelkasten echter meestal een onmisbaar onderdeel van de apparatuur. Dit komt omdat ze het mogelijk maken om een groot aantal flessen en blikken te koelen zonder dat er ruimte nodig is voor de opslag van voedsel. Drankenkoelkasten in horecagelegenheden zorgen er dus voor dat gasten altijd kunnen genieten van een koud drankje zonder lange wachttijden.

 

De situatie is vergelijkbaar, bijvoorbeeld bij tankstations en kiosken, waar ook vaak flessenkoelkasten zijn opgesteld om klanten te voorzien van koude dranken wanneer dat nodig is.

Drankenkoelkasten voor privégebruik

Hoewel drankkoelkasten vooral in de commerciële sector worden gebruikt, kunnen ze ook voor privégebruik de moeite waard zijn.

 

Wie bijvoorbeeld een thuiskroeg of keet bezit en zijn gasten op privéfeesten een grotere hoeveelheid koude dranken wil leveren, moet in ieder geval de aanschaf van een kleine flessenkoelkast overwegen.

 

Want in dit geval maakt een drankenkoelkast het mogelijk om voldoende frisdrank op te slaan zonder dat de normale koelkast in de keuken hiervoor gebruikt hoeft te worden en er dus niet genoeg ruimte overblijft voor het bewaren van bederfelijke voedingsmiddelen.

Wat is het verschil tussen een flessenkoelkast en een normale koelkast?

In principe is een flessenkoelkast een normale koelkast. Net als een normale koelkast wordt deze gebruikt om de inhoud te koelen.

 

Hiervoor kan de temperatuur worden aangepast aan de gewenste waarde. Een in de drankenkoelkast geïntegreerde thermostaat controleert regelmatig of de temperatuur correct is en zorgt er zo nodig voor dat de koeling wordt ingeschakeld.

 

Het belangrijkste verschil tussen een drankenkoelkast en een normale koelkast is het verschillende interieur. Een klassieke koelkast heeft bijvoorbeeld groentevakken en deurvakken, maar deze dingen zijn overbodig in een flessenkoelkast.

 

Binnenin zijn er dus meestal alleen planken waarop flessen en blikjes kunnen worden geplaatst. Daarnaast heeft het niet het voor koel-vriescombinaties verplichte vriesvak, zodat de beschikbare opslagruimte optimaal kan worden benut voor het bewaren van dranken.

Drankenkoelkast met convectiekoeling of stille koeling?

Om een drankkoelkast op de gewenste temperatuur te brengen, kunnen verschillende soorten koeltechnologie worden gebruikt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen units met convectiekoeling en modellen met geluidsarme koeling, wat soms ook wel statische koeling wordt genoemd.

 

Beide varianten hebben zowel voor- als nadelen, zodat niet gezegd kan worden dat de ene koeltechniek fundamenteel superieur is aan de andere. In plaats daarvan hangt het, zoals vaak het geval is, af van de exacte eisen en de toekomstige toepassing.

Horecakoelkasten met convectiekoeling

In de praktijk wordt de zogenaamde convectiekoeling gebruikt in drankenkoelkasten voor de horeca. Bij deze koeltechniek blaast een ventilator koude lucht in het interieur van de koelkast waar deze wordt verspreid.

 

Recirculerende luchtkoeling maakt een zeer gelijkmatige koeling mogelijk, waardoor grotere temperatuurverschillen in de drankenkoelkast kunnen worden vermeden. Bovendien zorgen de ventilatoren van een koelkast met convectiekoeling voor een zeer snelle ontlasting wanneer de temperatuur door veelvuldig openen stijgt.

 

Een koelkast met convectiekoeling heeft echter ook zijn nadelen. Bij sommige apparaten is de ventilator permanent in bedrijf. Een dergelijk model is relatief luidruchtig, wat soms vervelend kan zijn, vooral in een rustige omgeving.

 

Daarnaast kan onverpakt voedsel door de luchtstroom van de ventilator vrij snel uitdrogen. Als het een pure drankenkoelkast is, is dit natuurlijk niet zo belangrijk.

Horecakoelkast met stille koeling

Koelkasten met stille koeling hebben een koelunit, die meestal aan de buitenkant van het apparaat is gemonteerd. Een ventilator wordt echter niet gebruikt.

 

Drankenkoelkasten met stille of statische koeling zijn beduidend stiller dan modellen met convectiekoeling. Indien nodig kunnen ze ook worden gebruikt om onverpakt voedsel op te slaan, dat door het gebrek aan luchtstroom niet zo gemakkelijk kan uitdrogen. Bovendien verbruiken koelkasten met stille koeling vaak relatief weinig elektriciteit.

 

Het gebrek aan diepgang kan echter ook een nadeel blijken te zijn. Want koude lucht zakt altijd naar de vloer. Daarom is het onderste gedeelte van een drankenkoelkast met stille koeling normaal gesproken ongeveer 3 tot 4 °C kouder dan het bovenste gedeelte.

 

Met deze omstandigheid moet altijd rekening worden gehouden bij de opslag van dranken. Vooral als het apparaat ook als wijnkast wordt gebruikt, kan een paar graden temperatuurverschil een grote invloed hebben op het drinkgenot.

 

Bovendien kan de statische koeling de koelkast niet zo snel afkoelen nadat deze is geopend. Vooral in de gastronomie, waar de flessen vaak elke minuut uit de drankkoelkast worden gehaald, kan dit soms een belangrijk effect hebben op de temperatuur van de geserveerde dranken.

 

Koelkasten met glazen deur – Displaykoelkast

Drankenkoelkasten met glazen deuren zijn vooral populair in de horeca. Dit komt omdat een flessenkoelkast van dit type het mogelijk maakt om het drankenassortiment op een bijzonder aantrekkelijke manier te presenteren, wat een groot voordeel kan zijn voor een succesvolle productmarketing.

 

Dit geldt vooral als de koelkast bovendien is voorzien van binnenverlichting die de inhoud perfect belicht.

 

Bovendien hebben de medewerkers dankzij de glazen deur altijd zicht op de inhoud van de drankenkoelkast zonder deze vooraf te hoeven openen, zodat ze altijd weten wanneer het tijd is om de voorraad bij te vullen en ervoor te zorgen dat ze op tijd een voorraad koude dranken hebben.

 

Daarnaast zien flessenkoelkasten met een glazen deur er ook gewoon veel moderner uit, waardoor ze vaak een echte blikvanger zijn achter de bar.

 

Of het nu gaat om een kleine flessenkoelkast met statische koeling of een groot apparaat met convectiekoeling - drankkoelkasten met glazen deuren zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en uitrustingsvarianten, zodat er een geschikt model is voor bijna alle eisen.

Mini koelkasten voor uw eigen huisbar

Het is niet altijd absoluut noodzakelijk dat een drankenkoelkast enkele honderden liters bruikbare capaciteit heeft. Vooral voor de particuliere sector is het vaak voldoende om te vertrouwen op een minikoelkast om dranken in voldoende mate af te koelen wanneer dat nodig is.

 

Een kleine flessenkoelkast heeft niet veel ruimte nodig. Dankzij de compacte afmetingen kan hij eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande meubels en bijvoorbeeld in een thuiskroeg of keet worden opgesteld.

 

Een minikoelkast heeft ook nog andere voordelen. Enerzijds zijn de aanschafkosten voor een klein apparaat over het algemeen veel lager en anderzijds verbruikt een minikoelkast minder elektriciteit, wat ook een positieve factor is in de jaarlijkse energierekening

 

Natuurlijk weet je zelf het beste hoe groot of klein je flessenkoelkast moet zijn. Hoewel we restauranthouders aanraden om te kiezen voor een iets groter apparaat, is het voor particulieren vaak voldoende om zich te beperken tot de aanschaf van een minikoelkast of in ieder geval een iets kleinere flessenkoelkast voor het koelen van dranken.

Wat kost een horecakoelkast?

Gezien de vele verschillende maten en uitrustingsvarianten spreekt het voor zich dat de kosten voor de aankoop van een drankenkoelkast aanzienlijk kunnen variëren, afhankelijk van het model.

 

Een kleine flessenkoelkast met een glazen deur en een hoogte van 84 centimeter en een nuttige inhoud van 115 liter vindt u bijvoorbeeld in onze winkel voor ongeveer 300 euro. Mini koelkasten zijn vaak verkrijgbaar voor slechts 100 of 200 euro.

 

Aan de andere kant is het net zo goed mogelijk dat u rekening moet houden met aankoopkosten van meer dan 1.000 euro voor uw nieuwe drankenkoelkast. Hoewel grote apparaten meestal duurder zijn, is grootte niet het enige criterium dat een rol speelt in de aankoopprijs. Ook de apparatuur en de gebruikte materialen voor het betreffende model zijn belangrijk.

 

Uiteindelijk bepalen dus uw eisen en wensen de kosten die u maakt bij de aanschaf van een drankenkoelkast.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een horecakoelkast?

In tegenstelling tot veel andere elektrische apparaten is een horecakoelkast normaal gesproken permanent in bedrijf. Daarom speelt het stroomverbruik van het betreffende apparaat een niet te onderschatten rol. Afhankelijk van het model kan dit ongeveer 250 of zelfs 900 of meer kilowattuur per jaar zijn.

 

In principe geldt dat hoe groter een flessenkoelkast is, hoe meer energie hij verbruikt. Daarnaast verhoogt frequent openen ook het stroomverbruik, omdat de drankenkoelkast dan telkens opnieuw de warme lucht moet afkoelen.

 

Onafhankelijk daarvan geeft de zogenaamde energie-efficiëntieklasse informatie over de zuinigheid van de desbetreffende drankenkoelkast in termen van verbruik. De energie-efficiëntieklasse voor koelkasten kan tussen A+++ en D liggen. A+++ staat voor een bijzonder energiezuinig apparaat en D voor modellen met een hoog stroomverbruik.

Het energielabel voor flessenkoelkasten

Aangezien koelkasten van verschillende grootte onvermijdelijk verschillende niveaus van energieverbruik hebben, wordt in de energie-efficiëntieklasse rekening gehouden met de grootte van elk apparaat. Hierdoor kunnen kopers verschillende modellen met elkaar vergelijken.

 

Het geeft echter geen informatie over het werkelijke stroomverbruik van de koelkast op zich. Elke drankenkoelkast heeft echter een zogenaamd energielabel, waarop naast de energie-efficiëntieklasse ook andere relevante gegevens staan vermeld.

 

Op het energielabel van een drankenkoelkast staat onder andere de volgende informatie:

 

    - De energie-efficiëntieklasse

    - De naam van de fabrikant

    - De modelnaam

    - Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik in kilowattuur

    - De nuttige capaciteit in liter

Wat is belangrijk bij het kopen van een drankkoelkast

Drankenkoelkasten zijn verkrijgbaar in talloze maten en uitrustingsvarianten. Het is daarom belangrijk om bij de aankoop rekening te houden met een aantal zaken. Want alleen dan kan worden gegarandeerd dat de geselecteerde flessenkoelkast daadwerkelijk aan alle eisen voldoet en dat een optimaal gebruik in het dagelijks leven mogelijk is.

 

Bij de aankoop van een drankenkoelkast moet zeker rekening worden gehouden met de volgende kenmerken:

 

    - Afmetingen en gewicht

    - Nuttige inhoud

    - Koelcapaciteit en koeltechniek

    - Interieurontwerp

    - Energieverbruik

    - Verwerking en ontwerp

    - Volume

 

Afmetingen en gewicht

Grootte en gewicht zijn natuurlijk een belangrijke factor om rekening mee te houden bij de aankoop van een flessenkoelkast. Immers, in de meeste gevallen moet de drankenkoelkast worden geïntegreerd in een bestaande installatie, waardoor er slechts een beperkte ruimte overblijft voor het apparaat.

 

Het heeft dus geen zin om te kiezen voor een twee meter hoge drankenkoelkast als je alleen ruimte hebt voor een apparaat dat niet hoger is dan 1,5 meter.

 

Een ander detail waarmee ook rekening moet worden gehouden in verband met de afmetingen is het deurscharnier. Wanneer de ruimte beperkt is, kan dit in ieder geval een belangrijke rol spelen bij het gebruik van de koelkast. Het deurscharnier bepaalt de richting waarin de deur van de drankenkoelkast opent. Veel apparaten kunnen ook worden omgebouwt, zodat ze indien nodig kunnen worden aangepast aan de plaatselijke omstandigheden.

Netto inhoud

De beschikbare ruimte in de koelkast voor het bewaren van dranken wordt aangeduid als de netto capaciteit en wordt uitgedrukt in liters. Terwijl kleine flessenkoelkasten slechts een netto inhoud hebben van iets meer dan 100 liter, kunnen vooral grote apparaten soms meer dan 500 liter bevatten.

 

Afhankelijk van de hoeveelheid dranken die u elke dag verkoopt, is het daarom raadzaam om bij de aankoop van een drankenkoelkast een andere maat te nemen. Voor particulier gebruik zijn echter meestal kleinere apparaten voldoende, die relatief goedkoop zijn om te kopen en ook nog eens een lager stroomverbruik hebben.

Koelcapaciteit en koeltechniek

Logischerwijs is het de taak van een drankenkoelkast om dranken te koelen. Daarom spelen bij de aanschaf van een koelkast de koelcapaciteit en de gebruikte koeltechniek een belangrijke rol.

 

Bij sommige modellen kan de temperatuur worden ingesteld tussen 1 en 15°C, terwijl bij andere modellen het temperatuurbereik veel kleiner is, bijvoorbeeld slechts tussen 2 en 10°C.

 

Als de flessenkoelkast zeer vaak wordt geopend, is het ook raadzaam om een apparaat met convectiekoeling aan te schaffen. Als er daarentegen slechts af en toe een fles uit de koelkast wordt gehaald, is een model met stille koeling voldoende.

Interieur van de koelapparatuur

Het interieur van een drankenkoelkast is in wezen een kwestie van het aantal schappen dat in elk model beschikbaar is. Want alleen als er voldoende schappen beschikbaar zijn, kan de nuttige capaciteit daadwerkelijk volledig worden benut.

 

Idealiter zijn de planken ook afneembaar en op verschillende hoogtes in de flessenkoelkast te monteren. Dit maakt een bijzonder flexibel gebruik mogelijk, zodat de beschikbare ruimte optimaal kan worden benut voor blikken en flessen van verschillende afmetingen.

 

 

 

Energieverbruik

Gezien de steeds stijgende energiekosten moet bij de aanschaf van een koelkast natuurlijk ook rekening worden gehouden met het stroomverbruik van een drankenkoelkast.

 

Immers, een betere energie-efficiëntieklasse en het daarmee gepaard gaande lagere energieverbruik kan zeker leiden tot een aanzienlijke besparing op de bedrijfskosten over de gehele levensduur van de koelkast.

Verwerking en ontwerp

Natuurlijk moet een flessenkoelkast zo goed mogelijk worden vervaardigd. Vooral in de gastronomie is een robuuste constructie van groot belang, zodat het apparaat goed bestand is tegen de bijzondere eisen van het dagelijks leven. Maar ook in de particuliere sector is een lange levensduur natuurlijk wenselijk.

 

Verder is het natuurlijk verstandig om bij de aanschaf van een drankenkoelkast een beetje aandacht te besteden aan het ontwerp. Afhankelijk van de bestaande inrichting en voorkeuren kan een model met een geborstelde roestvrijstalen behuizing, een volledig witte koelkast of zelfs een unit met een glazen deur (displaykoelkast) een goede keuze zijn.

Geluidssterkte

Ten slotte moet ook rekening worden gehouden met het geluid van de drankkoelkast, afhankelijk van de locatie. Dit geldt in ieder geval als het apparaat in een zeer rustige omgeving moet worden opgesteld.

 

Want ook al zijn de koelkasten in principe vrij stil en bedraagt het bedrijfsvolume zelden meer dan 40 decibel, de geluiden van de koeling kunnen op de lange termijn behoorlijk hinderlijk zijn.

Reiniging van een drankenkoelkast

Voor een lange levensduur is het belangrijk om de drankkoelkast zo schoon mogelijk te houden. Hoewel er, in tegenstelling tot een conventionele koelkast, geen open voedsel in wordt bewaard, is dit ook belangrijk met het oog op de hygiënische omgang met voedsel.

 

Normaal gesproken is de inspanning voor het reinigen van een flessenkoelkast beperkt en is er geen speciaal gereedschap nodig. Een schone doek, wat water en een mild schoonmaakmiddel zijn meestal voldoende om het interieur en de behuizing van de koelkast te reinigen.

 

Als het een displaykoelkast met een glazen deur is, kan een fles glasreiniger ook helpen om vingerafdrukken en andere onzuiverheden van de voorkant van het apparaat te verwijderen.

 

Het gebruik van een ruwe reinigingsspons moet worden vermeden bij het reinigen van een koelkast. Dit komt omdat het zeer gemakkelijk krassen veroorzaakt op de gevoelige oppervlakken. Dit ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar maakt het ook moeilijker om het apparaat in de toekomst schoon te houden.

 

Onafhankelijk hiervan is het altijd raadzaam om de aanbevelingen van de betreffende fabrikant op te volgen bij het reinigen en bij de keuze van reinigingsmiddelen, zodat de koelkast niet wordt beschadigd door ongeschikte onderhoudsmaatregelen.

 

 

 

 

Ontdooien van een drankkoelkast

Vooral in de zomer is het niet ongewoon dat er zich een dun laagje ijs vormt op de achterkant van de drankenkoelkast door het veelvuldig openen van de deur. Om een vermindering van de koelprestaties of zelfs schade aan het apparaat te voorkomen, zult u waarschijnlijk uw flessenkoelkast van tijd tot tijd moeten ontdooien.

 

Ontdooien is net zo eenvoudig als schoonmaken. Haal de inhoud gewoon uit de koelkast en trek de stekker uit het apparaat.

 

Het vocht dat wordt veroorzaakt door het smelten van ijs kan gemakkelijk worden opgevangen met een handdoek. Om het ontdooien te versnellen, kunt u indien nodig een kom heet water in de open drankenkoelkast zetten. Tot slot hoeft u alleen maar het interieur te verwijderen en het ontdooide en gereinigde apparaat weer aan te sluiten op de stroomvoorziening.

De juiste drankenkoelkast voor elke behoefte

Afhankelijk van het beoogde gebruik kunnen de eisen die aan een drankenkoelkast worden gesteld, aanzienlijk variëren. Ons assortiment omvat daarom een brede selectie van verschillende apparaten voor elke behoefte.

 

Of het nu gaat om een kleine flessenkoelkast voor privégebruik of grote modellen met een nuttige inhoud van meer dan 500 liter voor commercieel gebruik - wij zijn er zeker van dat u bij ons een geschikte koelkast vindt voor het bewaren van koude dranken.

 

Uiteraard zijn de drankenkoelkasten in onze online shop apparaten van bekende merkfabrikanten, zoals Liebherr. U kunt er dus zeker van zijn dat het model van uw keuze u een hoge kwaliteit en een navenante lange levensduur biedt.

 

Een drankenkoelkast is immers niet iets wat je elk jaar opnieuw koopt. Hoogwaardig vakmanschap is dan ook een absolute must en er mogen geen compromissen worden gesloten.

Waarom het loont om een drankkoelkast te kopen

Een drankenkoelkast maakt het mogelijk om een groot aantal blikken of flessen te bewaren. De aankoop ervan is altijd de moeite waard als er een grote hoeveelheid koude dranken moet worden geserveerd.

 

In de commerciële sector is dit bijvoorbeeld het geval in de horeca. Maar flessenkoelkasten worden ook vaak gebruikt in winkels zoals benzinestations, kiosken en supermarkten.

 

Maar zelfs voor privégebruik kan de aankoop van een drankenkoelkast zinvol zijn. Als u regelmatig gasten over de vloer hebt en er niet genoeg ruimte is in een normale koelkast om dranken koud te houden, kan een geschikte koelkast helpen.

 

In dit geval is het echter meestal voldoende om een kleine flessenkoelkast of zelfs een minikoelkast/minibar te kopen en deze bijvoorbeeld in de thuiskroeg of keet bij u thuis op te zetten. Want dure apparaten met convectiekoeling zijn meestal gewoon te veel van het goede voor een thuissituatie.

 

Het is immers niet alleen hun aankoop die gepaard gaat met hogere kosten. Ze nemen ook onnodig veel ruimte in beslag en verbruiken relatief veel elektriciteit, wat niet moet worden onderschat gezien de ontwikkeling van de elektriciteitsprijzen in de afgelopen jaren. Beperk u daarom bij de aankoop van een drankenkoelkast voor privégebruik tot een model dat u ook daadwerkelijk in volle omvang zult gebruiken.

 

Een drankenkoelkast biedt u met name de volgende voordelen:

 

    - Betrouwbare koeling van dranken in blikjes en flessen

    - Modellen voor elke behoefte dankzij de vele verschillende maten

    - Optionele glazen deur om de inhoud te allen tijde in het zicht te houden

    - Bijzonder goede koelprestaties voor koelers met convectiekoeling

    - Ongecompliceerde bediening en eenvoudige reiniging

    - Ideaal voor het bewaren van koude dranken in voldoende hoeveelheden

    - Compacte apparaten ook geschikt voor privégebruik

Koop online hoogwaardige horecakoelkasten

In onze online shop bieden wij u een grote keuze aan hoogwaardige drankkoelkasten van bekende fabrikanten. We zijn er dus zeker van dat we ook voor u een geschikt model hebben, dat optimaal voldoet aan de eisen van het toekomstige gebruik.

 

Bestel de flessenkoelkast van uw keuze gemakkelijk online. Bij het winkelen in onze winkel profiteert u van gunstige prijzen, korte levertijden en onze gebruikelijke goede service, waarmee we al talloze klanten hebben kunnen inspireren.