Aantal tapkranen of biersoorten

Hoe maak je een bierdispenser schoon?

Of het nu in de biertuin is of op een privéfeestje - er gaat waarschijnlijk niets boven de pittige smaak van een vers getapt biertje. Om er echter voor te zorgen dat uw bier niet bederft, is het essentieel om het tapsysteem regelmatig schoon te maken.

Anders lijdt de smaakbeleving eronder en kan het bier zelfs besmet zijn met ziekteverwekkers. Hieronder zullen we u uitleggen hoe u uw dispenser-systeem op de juiste manier reinigt.

Wanneer het nodig is om de dispenser schoon te maken

Lange tijd was de regel dat bierdispensers minstens om de twee weken schoongemaakt moesten worden. Dat veranderde echter met het vervallen van de dispensatieverordening in 2005. Sindsdien ligt de verantwoordelijkheid voor de veilige bediening van de dispenser uitsluitend bij de operator.

Dit is vooral belangrijk in de gastronomische sector, waar hygiëne natuurlijk bijzonder belangrijk is. Maar ook privé-uitgiftesystemen moeten natuurlijk regelmatig worden schoongemaakt. Dankzij hun doordachte constructie werkt dit met de meeste modellen zonder grote problemen.

Idealiter worden de bierslangen, de lekbak en de kraan na elk gebruik van het uitgiftesysteem gereinigd. Als het biervat aangesloten blijft, is het voldoende om, indien nodig, eerst alleen de lekbak en de tuit schoon te maken met heet water.

Een nieuwe dispenser schoonmaken voordat deze voor het eerst wordt gebruikt

In een nieuwe dispenser kunnen er nog diverse productieresten aanwezig zijn zoals chips, olie of weekmakers in kunststof leidingen. Om dit volledig te verwijderen dient een chemisch-mechanische grondige reiniging van de bierdispenser uitgevoerd te worden voor de eerste ingebruikname.

Hiervoor heb je een speciaal reinigingsvat, een geschikt reinigingsmiddel en diverse hulpmiddelen zoals een schoonmaaksponsje nodig. We raden u aan om bij aankoop van uw dispenser een geschikte reinigingsset en al het andere benodigde keukengerei voor de basisreiniging te bestellen.

De reiniging voor de eerste keer opstarten vindt plaats in twee stappen. Eerst wordt het kraansysteem met de reinigingsset op de waterleiding aangesloten en wordt de waterkraan opengedraaid. Het helderste kraanwater drukt de grofste resten uit het systeem.

De volgende stap is om de dispenser chemisch te reinigen met behulp van het reinigingsmiddel. Hiervoor wordt het reinigingsmiddel in de daarvoor bestemde container gegoten en worden de eerder gesneden reinigingssponzen toegevoegd.

Nu kunnen de reinigingsoplossing en de sponzen worden opgezogen en kunnen de laatste resterende onzuiverheden onderweg door de leidingen worden verwijderd. Ten slotte moet de dispenser grondig worden gespoeld met schoon water zodat er geen resten van het reinigingsmiddel achterblijven.

Bij bieruitgiftesystemen voor privégebruik is het meestal voldoende om bij het opstarten het eerste bier weg te gooien. Mocht het model een uitgebreide basisreiniging nodig hebben, dan wordt dit meestal vermeld in de gebruiksaanwijzing van de dispenser.

Reiniging van een dispenser-systeem na een lange stilstand

Als een dispenser langere tijd niet wordt gebruikt, kunnen er onzuiverheden in worden opgebouwd. Voordat u weer opstart, is het daarom belangrijk om de bierdispenser schoon te maken en deze aanslag te verwijderen.

In de professionele sector wordt hiervoor het beschreven chemisch-mechanische reinigingsproces gebruikt. Bij kleinere bierdispensers voor privégebruik is het echter voldoende om de kraan en de bierslangen met heet water te reinigen.

Reinig en desinfecteer bierdispensers

Er zijn verschillende methoden om een ​​bierdispenser schoon te maken. Het systeem kan eenvoudig met water worden gereinigd, mechanisch worden gereinigd of ook chemisch worden gereinigd.

Gemakkelijk schoon te maken met kraanwater

Nadat het laatste bier is getapt, moet het systeem worden gereinigd met warm water. Verwijder hiervoor de bierleidingen, de aftapkraan en de lekbak. Spoel de afzonderlijke onderdelen grondig af met warm water. Zorg ervoor dat het bierschuim volledig uit de slangen is verwijderd.

Als de onderdelen van uw uitgiftesysteem geschikt zijn voor de vaatwasser, kunt u ze daarna opnieuw laten reinigen.

Houd er rekening mee dat reinigen met warm water alleen normale resten en vuil kan verwijderen. Zuiver water is echter niet voldoende om eventuele aanwezige micro-organismen te elimineren.

De mechanische reiniging van een bierdispenser

Na verloop van tijd kunnen er onhygiënische afzettingen ontstaan ​​in de lijnen van de dispenser. Dit is heel vaak het geval, vooral in de privésector, aangezien de biertapsystemen daar meestal slechts onregelmatig worden gebruikt.

Om hardnekkige vervuiling te verwijderen, moet het systeem na gebruik niet alleen worden afgespoeld met warm water, maar ook mechanisch worden gereinigd.

Bij dit reinigingsproces worden kleine reinigingssponzen gebruikt die samen met helder water door de leidingen worden gedrukt. Hiervoor moet in de meeste gevallen een speciale reinigingscilinder op het systeem worden aangesloten.

Er zijn echter ook afgiftesystemen waarbij mechanische reiniging direct via de verswateraansluiting mogelijk is. In dit geval gaan de schoonmaaksponzen rechtstreeks in de lijn.

Ongeacht de exacte methode, de mechanische wrijving van de sponzen zorgt ervoor dat zelfs hardnekkig vuil betrouwbaar kan worden verwijderd. Voordat u uw dispenser echter aan mechanische reiniging onderwerpt, moet u ervoor zorgen dat uw model er geschikt voor is.

Het chemisch reinigen van een dispenser

Met chemische reiniging kunnen niet alleen afzettingen maar ook bacteriën uit de dispenser worden verwijderd. Dit is vooral handig als de dispenser langere tijd niet is gebruikt.

De chemische reiniging van een uitgiftesysteem is grofweg te vergelijken met die van een koffiemachine. Het maakt gebruik van een speciaal reinigingsmiddel dat in een vooraf bepaalde dosis in het reinigingsvat wordt gedaan.

Deze is nu aangesloten op het afgiftesysteem en de vloeistof wordt door de leidingen gepompt. Meestal is het nodig om het reinigingsmiddel in te laten werken. Het systeem wordt vervolgens grondig gespoeld met schoon water. Om er zeker van te zijn dat er geen resten van de reiniger in de leidingen achterblijven, is het raadzaam om de pH-waarde te controleren.

De chemisch-mechanische reiniging van een dispenser

Chemisch-mechanische reiniging combineert reinigingsmiddelen en sponzen. Ze worden bij elkaar in het reinigingsvat gedaan en vervolgens door het systeem gepompt. Het proces kan indien nodig worden herhaald. Net als bij chemische reiniging is het erg belangrijk om de dispenser daarna grondig met schoon water te spoelen.

Welke reinigingsmethode is de juiste?

Welke methode de juiste is om uw bierdispenser te reinigen, hangt vooral af van het exacte model.

Veel kleinere uitgiftesystemen voor privégebruik hebben een speciaal reinigingsprogramma waarmee grof vuil eenvoudig verwijderd kan worden, zodat naspoelen met heet water na het tappen meestal voldoende is.

U kunt in de gebruiksaanwijzing of rechtstreeks bij de fabrikant nagaan of u mechanische of chemische reiniging van uw dispenser-systeem moet en mag uitvoeren.