Doe-het-zelf wijn maken voor aankomende hobbywijnmakers

Voor veel mensen is een goed glas wijn wat een heerlijke maaltijd in een gezellige sfeer perfect maakt. In deze context zullen de meeste wijnliefhebbers er waarschijnlijk niet aan denken om zelf wijn te maken. Toch wordt de productie van zelfgemaakte wijn steeds populairder.

Wil je het ook eens proberen, dan ben je hier aan het goede adres. Want in onze winkel vind je de juiste sets om zelf wijn te maken.

Zelf wijn maken - de belangrijkste dingen op een rij

  • Bij het maken van wijn heb je de keuze tussen pureefermentatie en sapfermentatie.
  • Naast druiven kan er ook ander fruit gebruikt worden om zelf een lekkere fruitwijn te maken.
  • Als je zelf wijn wilt maken, moet je tijdens de productie zeker letten op goede hygiënische omstandigheden en een exacte dosering van alle ingrediënten.
  • Een kit met alle benodigde keukengerei en ingrediënten is ideaal voor beginners die thuis willen proberen om wijn te maken.
  • In onze winkel kun je verschillende startpakketten kopen waarmee je je eigen wijn kunt maken.

Zelf wijn maken: is dat het waard?

Dat de productie van wijn werk met zich meebrengt, mag natuurlijk wel. Toch besluiten steeds meer wijnliefhebbers om zelf wijn te gaan maken. Het is immers niet alleen het plezier van de eigen creaties dat erg leuk is, maar ook de productie ervan, zodat er snel een nieuwe hobby uit kan groeien.

Hoewel je een beetje ervaring nodig hebt om bevredigende resultaten te krijgen, is het maken van thuiswijn eigenlijk verrassend eenvoudig met de juiste ingrediënten en hulpmiddelen.

Als je een beginner bent en je eerste pogingen wilt beginnen, raden we je aan een startpakket te kopen dat al het benodigde keukengerei bevat (behalve druiven). Zo'n set voor wijn kunt u eenvoudig zelf bij ons in de winkel bestellen en desgewenst laten bezorgen.

Maak je eigen wijn van sap of puree

Als het gaat om het maken van wijn, heb je in principe twee verschillende opties. Of je fermenteert het sap van de vrucht of je kiest voor de zogenaamde pureefermentatie.

Als u besluit gebruik te maken van sapfermentatie, moet u de druiven na het wassen eerst persen met een sapcentrifuge. Het op deze manier verkregen druivensap wordt vervolgens gebruikt voor de fermentatie.

Als je daarentegen pureegisting wilt gebruiken om je wijn te maken, moet je de hele vrucht pletten. Je krijgt een taai vruchtvlees dat naast het vruchtvlees en het sap ook de schil en de zaden van de duiven bevat.

Wijn gemaakt van sap is lichter en minder aromatisch dan wijn gemaakt van puree. Dit komt door het feit dat veel van de ingrediënten in de pulp niet direct vrijkomen wanneer het sap wordt geperst, maar pas tijdens de pureefermentatie. Sapfermentatie wordt gebruikt bij de productie van witte wijn, terwijl rode wijn wordt geproduceerd met behulp van pureefermentatie.

Maak je eigen rode wijn

Als je je eigen rode wijn wilt maken, moet je vertrouwen op pureegisting. Alleen zo kunnen de smaken die zo belangrijk zijn voor het typische aroma van rode wijn uit de vrucht worden gehaald.

Maak je eigen witte wijn

Als je je eigen witte wijn wilt maken, ben je aangewezen op sapfermentatie. Hiervoor worden de druiven slechts kort gepureerd om de aroma's van het fruit vrij te laten komen. Na slechts een paar uur wordt de puree geperst, waardoor je een zoete druivenmost krijgt. Dit moet dan worden gescheiden van de resten van het fruit voordat het uiteindelijk kan worden gefermenteerd.

Welke rol speelt druivenkleur bij het maken van wijn?

Veel mensen zijn van mening dat alleen witte druiven worden gebruikt om witte wijn te maken en alleen rode druiven om rode wijn te maken. Dat is echter niet helemaal juist. Want de pigmenten die rode wijn zijn typische kleur geven zitten in de schil van de druiven.

Omdat bij het maken van witte wijn de puree na korte tijd wordt geperst, kan de kleurstof niet worden opgelost voordat de druivenmost verder is verwerkt. Het is dus ook mogelijk om zelf een witte wijn te maken van rode druiven. Dat geldt natuurlijk niet voor rode wijn. Hiervoor heb je absoluut rode druiven nodig.

Maak je eigen wijninstructies.

Wijnmaken is ongetwijfeld een complex onderwerp dat niet in een paar zinnen volledig kan worden uitgelegd. Toch willen we je in ieder geval een globaal overzicht geven van de stappen die nodig zijn om zelf wijn te maken.

Natuurlijk is het, net als bij andere voedingsmiddelen, erg belangrijk om goede hygiëne in acht te nemen bij het maken van je eigen wijn. Dat gezegd hebbende, de ingrediënten voor uw wijn moeten zorgvuldig worden afgewogen.

Allereerst moet je de duiven wassen en drogen. Gebruik rijp en vers fruit voor je wijn. Afhankelijk van of je puree of sapfermentatie gebruikt, werk je bij het maken van wijn met de puree bestaande uit al het fruit of met het geperste vruchtensap of druivenmost.

Heb je suiker nodig om wijn te maken?

Wil je zelf wijn maken, dan speelt suiker een sleutelrol. Want dit wordt alcohol tijdens de fermentatie met behulp van gist. Afhankelijk van het suikergehalte van de druiven, moet u mogelijk extra suiker toevoegen bij het maken van uw wijn. Je kunt dit direct aan het begin doen of geleidelijk naarmate de gisting vordert.

Hoeveel suiker je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid druiven en de gist die bij het maken van de wijn is gebruikt. Kortom, hoe meer suiker er in het begin in de gistingstank zit, hoe meer alcohol de afgewerkte wijn aan het einde zal bevatten.

Optionele toevoeging van zuur

Een ander ingrediënt dat je onder bepaalde omstandigheden nodig kunt hebben om wijn te maken, is melkzuur of citroenzuur. Of dit echt nodig is, hangt af van het gebruikte fruit. Druiven bevatten van nature voldoende zuur. Zeker als je van een ander fruit je wijn wilt maken, kan het goed zijn dat de toevoeging van zuur absoluut noodzakelijk is voor het slagen van je project.

Gist voor fermentatie

Gist is essentieel voor het maken van wijn. Dit zorgt ervoor dat de suiker in de puree of het sap kan fermenteren om alcohol te vormen. Voor het succes van je eigen wijn is het cruciaal dat je levende gist gebruikt die speciaal voor dit doel ontworpen is. Bakkersgist uit de supermarkt is daarentegen niet geschikt voor wijnfermentatie en zal je dus niet het gewenste resultaat geven.

Giet de puree in de fermentatietank

Zodra uw puree is bereid, moet u deze nu in een gistingstank gieten en geduld hebben. Eindelijk, op de derde dag, begint de fermentatie. Houd er rekening mee dat het volume van de inhoud in de container door fermentatie bijna kan verdubbelen. Vul de vergister daarom altijd maar voor de helft.

Daarnaast is het belangrijk dat de container is voorzien van een speciaal fermentatieslot. Dit zorgt ervoor dat het tijdens de fermentatie van de wijn gevormde koolzuur kan ontsnappen, terwijl tegelijkertijd de inhoud wordt beschermd tegen het binnendringen van zuurstof.

Welke temperatuur voor wijnfermentatie?

Voor het succes van je zelfgemaakte wijn is het onder andere belangrijk om te letten op de juiste vergistingstemperatuur. Idealiter zou dit tussen de 18 en 20 graden Celsius moeten zijn.

Afhankelijk van de beschikbare ruimte kan de opslag tijdens de fermentatie plaatsvinden in de kelder, in een pantry of in een opslagruimte.

Hoe lang duurt de vergisting van wijn?

De fermentatie van de wijn duurt enige tijd. Het duurt tussen de twee en drie weken voor witte wijn en tussen vier dagen en een maand voor rode wijn, afhankelijk van de variëteit. Last but not least speelt de temperatuur ook een rol in de fermentatietijd. Als u zelf wijn wilt maken, is het voor rode wijn meestal voldoende om de puree ongeveer een week te laten fermenteren.

Wijnrektijd

Aan het einde van de gisting moet de wijn worden gezwaveld en vervolgens nog drie tot vier weken in de gistingstank worden bewaard. Na deze tijd wordt het, om de afzettingen die zich op de bodem van de tank hebben opgehoopt, te verwijderen, overgebracht naar een andere fermentatietank.

Hierin wordt de wijn weer zo'n vier weken bewaard voordat een tweede wijnrek kan worden uitgevoerd en afzettingen weer kunnen worden verwijderd.

Fles de afgewerkte wijn

Ten slotte hoef je alleen de afgewerkte wijn uit je eigen productie te bottelen. Voor het bottelen dient u kaliumsorbaat toe te voegen om de nog in de wijn aanwezige gist te doden en zo nagisting in de fles te voorkomen. Zorg er ook voor dat de flessen droog en echt schoon zijn.

Voor het sluiten van de wijnflessen kunt u het beste klassieke wijnkurken gebruiken. Als je de juiste set hebt gekocht om zelf wijn te maken, zijn deze vaak al bij de levering inbegrepen, dus je hoeft ze niet apart aan te schaffen.

Hoe lang moet wijn van eigen productie worden bewaard?

Zoals u als wijnkenner zeker weet, heeft een goede wijn een tijdje nodig om te rijpen en zijn volle aroma te ontwikkelen. Dat betekent niet dat je je wijn niet direct na de gisting kunt drinken. Een bijzondere smaakbeleving moet je in dit geval echter niet verwachten.

Het is daarom zinvol om het na de fermentatie minimaal drie of vier weken te bewaren en een eerste stelling uit te voeren. Of je de voorkeur geeft aan langere opslag en meerdere stellingen is geheel aan jou als je je eigen wijn wilt maken.

Zelf fruitwijn maken

Zoals algemeen bekend worden druiven gebruikt bij de productie van wijn. Druiven zijn echter lang niet de enige optie waar je gebruik van kunt maken als je graag je eigen wijn wilt maken.

Mogelijke alternatieven zijn bijvoorbeeld aardbeien of kersen, waar je ook zelf een lekkere fruitwijn van kunt maken. Daarnaast moeten natuurlijk ook appels en de cider die ervan wordt gemaakt, op dit punt worden vermeld. Dit kan ook niet alleen in flesjes gekocht worden, maar je kan het ook zelf maken met de juiste ingrediënten en tools.

Maak je eigen wijn: oefenen is essentieel

Als je besluit om zelf wijn te maken, houd er dan rekening mee dat goede resultaten enige oefening vergen. Wees dus niet gefrustreerd als je niet alles de eerste keer krijgt wat je wilt.

Dit is volkomen normaal. Het produceren van wijn is immers een ware kunst die jarenlange ervaring vereist en waarvoor zelfs bijhorende opleidingen aan universiteiten bestaan.

Om deze reden raden we aan om eerst met een kleinere hoeveelheid ingrediënten te beginnen. Bovendien moet u uw procedure en ingrediënten noteren. Zo houdt u overzicht en ziet u wat u de volgende keer anders kunt doen om de smaak van uw zelfgemaakte wijn te verbeteren.

Met geduld en oefening zult u zeker ook binnenkort uw eigen wijn kunnen maken die volledig aan uw verwachtingen voldoet. Tot die tijd, veel plezier met leren en dingen uitproberen. Grote kans dat je een interessante hobby vindt in het wijnmaken.

Maak je eigen wijn met het juiste startpakket

Als u eens wilt proberen uw eigen wijn te maken, is het aan te raden om een ​​geschikte set te gebruiken die hiervoor al het nodige bevat.

Dit maakt het voor jou een stuk makkelijker om als hobby wijnmaker aan de slag te gaan, aangezien je niet alles apart hoeft aan te schaffen. Met de juiste set kunt u zich volledig concentreren op het zelf maken van uw eerste wijn en waardevolle ervaring opdoen voor de toekomst.

Met een beetje oefening en een startpakket uit onze winkel is het slechts een kwestie van tijd voordat u kunt genieten van uw eerste wijn uit uw eigen productie.

Maak je eigen wijn Koop een set online

Zoals je kunt zien, kun je met het juiste gereedschap en een beetje oefening thuis heel gemakkelijk wijn maken. Wil je het zelf eens proberen, dan ben je in onze online shop aan het goede adres. Hier vindt u een selectie van geschikte sets om zelf wijn te maken.

Het starterspakket van uw keuze bestelt u het beste direct online en laat uw aankoop gemakkelijk bezorgen op het adres van uw keuze. Maar het beste is om jezelf te overtuigen, we weten zeker dat je veel plezier zult beleven aan het zelf maken van wijn met de set die je bij ons hebt gekocht.