google-site-verification=2Vtw01IWv51hp8j3veryVa2nhbs0EJ8TPQI8FWhLZhM FAQ | ik-tap.nl

FAQ - Tapsystemen


Ja de flessen zijn gevuld: voedsel veilige kooldioxide CO2, zuiverheid: 99,995%



CO2 fles, 2,0 kg is voldoende voor ca. 600 liter bier

CO2 fles, 0,5 kg is voldoende voor ca. 150 liter bier



Ja, met de persluchtdispenser kunt u zowel met als zonder CO2 doseren.




Het verschil: u heeft geen CO2-fles nodig voor de lucht compressor tapsystemen, het bier wordt met perslucht in de tap gepompt. De CO2 fles is nodig voor de CO2 tapsystemen.


Voor- en nadelen:

Lucht compressor tapsystemen: 

Voordelen: geen CO2 fles nodig, ook te gebruiken met een CO2 fles. 

Nadelen: geen


CO2-tapsystemen: 

Voordelen: gesloten systeem (er dringt geen lucht door). 

Nadelen: geen




Meestal niet. De koelvloeistof stroomt sowieso in meerdere parallelle "lijnen" door de koeler. En als de koeler niet meer werkt, neem dan telefonisch of per e-mail contact op met onze klantenservice.



Mogelijke oorzaken:

Het vat is leeg.

De lijnafsluiter voor de drankleiding is gesloten.

De bierleiding is verstopt (bijv. Schoonmaakspons)

De bierleiding is geknikt

Het vat is bevroren.

De fusttapkop is verkeerd gemonteerd.

De CO2 fles is leeg.

De leiding afsluiter voor de persgasleiding is gesloten.

De lipkleppen in het fust zijn gelijmd, zodat er geen koolstofdioxide in het vat komt.

De kooldioxideleiding lekt.

Droge glazen

Glazen komen uit de vaatwasser

Tapdruk is te laag.




Bepaal de biertemperatuur en lees de bijbehorende tapdruk af.

5 ° C = 0,8 bar

6 ° C = 0,9 bar

7 ° C = 1,0 bar

8 ° C = 1,0 bar

9 ° C = 1,1 bar

10 ° C = 1,2 bar

11 ° C = 1,3 bar

12 ° C = 1,4 bar

13 ° C = 1,5 bar

14 ° C = 1,5 bar

15 ° C = 1,6 bar

16 ° C = 1,7 bar

17 ° C = 1,8 bar

18 ° C = 1,9 bar

19 ° C = 1,9 bar

20 ° C = 2,0 bar

21 ° C = 2,0 bar

22 ° C = 2,1 bar

23 ° C = 2,2 bar

24 ° C = 2,3 bar

25 ° C = 2,4 bar

26 ° C = 2,5 bar



Afhankelijk van het type bier. Als je met CO2 tapt, dan meestal meerdere dagen of zelfs weken. Perslucht kunt u het beste dezelfde dag of de volgende dag gebruiken.


Gebruik hiervoor de steeksleutel. Draai de wartelmoer naar rechts om de kraan los te draaien.

Draai de wartelmoer naar links om de kraan er weer in te schroeven.



Bij bijna elke drankenhandelaar, ijzerhandel of campingzaak.



Draai de wartelmoer naar rechts om de kraan los te draaien > schroef de geschikte reinigingsadapter op het systeem > verbind de reinigingsadapter met de bierslang en de tapzuil.

De aansluitingen kunnen verschillen afhankelijk van het tapsysteem. Voor advies kunt u telefonisch of per e-mail contact opnemen met onze klantenservice.


Met de schoonmaakset klein:

Reinigingsadapter, Gardena-aansluiting, kraansleutel, fustborstel, schoonmaakspons, kraantapvet

- Verwijder de kraanbevestiging met de kraansleutel

- Maak de bierslang los van het fust en plaats deze in een bakje

- Sluit de reinigingsadapter aan op de Gardena-aansluiting

- Steek reinigingssponzen van het juiste formaat in de reinigingsadapter

- Schroef de reinigingsadapter vanaf de schroefdraad op de aansluiting

- Sluit een in de handel verkrijgbare waterslang met Gardena-koppeling aan op de Gardena-aansluiting

- Start de watertoevoer

- De schoonmaaksponzen worden nu door de leiding gespoeld en reinigen zo de leiding, aan het einde vallen ze in de meegeleverde container

- Naast deze mechanische reiniging, reinigen met b.v. Bevi

- Vul het poeder / de oplossing met een trechter in de slang en spoel af met veel water

- Reinig de tapkop met de fustborstel en vet de metalen delen in


Grote schoonmaakset

Reinigingsapparaat voor bierleidingen, sponsballen, kraanvet, reinigingsadapter, kraansleutel, reinigingsborstel voor fust, mondstuk van 10 mm met 5/8 "schroefaansluiting, Bevi-Power-poeder

- Verwijder de kraanbevestiging met de kraansleutel

- Schroef de reinigingsadapter vast

- Doorvoertule, schroefverbinding en klem met een van de slangen met eenzijdige schroefaansluiting

- Sluit deze slang aan op de reinigingsadapter

- Voor draaikleppen sluit u de slang aan op de meegeleverde Unex-Slangklem

- Ca. 4 schoonmaaksponzen in de juiste maat in een van de twee kijkglazen plaatsen

- Schroef het fust en de bierslang los en vervolgens met het andere kijkglas verbinden

- Neem nu een andere slang met schroefaansluiting en sluit deze aan de kraan en een zoetwateraansluiting

- De slang zonder schroefaansluiting is de afvalwaterslang en wordt aan de zijkant bevestigd


Reinigingsapparaat geplaatst.

- Begin met schoonmaken:

- Draai de kraan open door aan de instelhendel te draaien

Sponzen reinigen/spoelen door de waterdruk door bierleiding en biertap

- Het vuile water gaat in de afvoer, de sponzen blijven in de zeef


Reiniging met chemische toevoegingen:

- Giet poeder in een van de kijkglazen

- Voeg water toe aan het systeem, wacht tot het poeder is opgelost

- Spoel het systeem zoals hierboven vermeld

- Laat de reinigingsoplossing een tijdje in het systeem

- Spoel met water en reinig sponzen

Maak het biervat schoon met de bierborstel, vet de metalen delen in

• Bij 1-kraans tapsystemen blijft een slang met schroefaansluiting en een dubbele draadnippel over.


De compensatorkraan heeft een soort "nozzlesysteem" binnenin. Dit is een conische / conische kunststof tap die de stroming kan reguleren of volledig kan stoppen. Met behulp van deze plastic kegel, de compensator (vandaar de naam), is het mogelijk om zelfs tarwebieren zonder schuim te schenken. Compensatorkranen werken met een hogere druk dan zuigerkraankleppen etc.



In unserer Liste finden Sie die Brauerei und den entsprechenden Zapfkopf! Wenn Sie sich immer noch nicht sicher sind, oder Ihre Brauerei in der Liste nicht gefunden habe, rufen Sie bitte bei der Brauerei / Bierlieferanten an und fragen dort nach.

In onze lijst vind je de brouwerij en de bijbehorende tapkop/fustkoppeling! Als u nog steeds niet zeker bent of uw brouwerij niet in de lijst heeft gevonden, bel dan de brouwerij / bierleverancier en vraag hen daar.



Bij een biertap zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden vanwege hygiëne. Dit betekent dat er zich gemakkelijk en snel ziektekiemen kunnen vormen op de slangen, leidingen en aansluitingen, evenals op de kraan. Dit is natuurlijk een slechte zaak en moet worden vermeden. Om dit te voorkomen is niet alleen een grondige en correcte reiniging belangrijk, maar ook een regelmatige en vooral voldoende regelmatige reiniging. Het hangt natuurlijk ook af van hoe vaak je je biertap gebruikt en hoe vaak deze is aangesloten op het biervat. Wekelijkse basisreiniging wordt echter aanbevolen. Bovendien moet u er na dagelijks gebruik voor zorgen dat er geen bier meer achterblijft in pijpen, leidingen of ergens anders buiten het fust. Reiniging met heet water of een hete doek wordt aanbevolen. Voor schoonmaak in de horeca zijn er zelfs nauwkeurige regels en wetten over hoe vaak er moet worden schoongemaakt.


Ik heb de PYGMY dispenser besteld met een John Guest aansluiting en de aansluiting van het systeem naar de bierslang ontbreekt.

In de PYGMY-systemen met John Guest-aansluitingen is de bierslang / persluchtslang alleen aangesloten en met een borgring vastgezet.



John Guest - insert systeem, er zijn geen moeren etc. nodig om de slangen te bevestigen. Bij tapsystemen met ⅝ aansluiting worden de slangen bevestigd met moeren / klemmen / afdichtingen.



De borgringen worden gebruikt om de John Guest verbindingen vast te zetten en worden na het insteken van de slang aan de binnenring bevestigd. De slangen blijven strak en stevig, zelfs als er geen borgring is.



Ja, alles is los verkrijgbaar, afhankelijk van het type. Neem telefonisch of per e-mail contact op met onze klantenservice.



100% stikstof. Classificatie H290



Alle CO2-flessen / stikstofflessen hebben 10 jaar TÜV

Meestal ⅜ (John Guest) of ⅝ verbindingen. Hiervoor zijn passende adapters beschikbaar. Neem voor meer informatie telefonisch of per e-mail contact op met onze klantenservice.



Als u overweegt een biertap te kopen, vraagt ​​u zich misschien af ​​wat u nog meer nodig heeft. U vraagt ​​zich misschien af ​​of er regelmatig extra dingen nodig zijn. Enerzijds wil je bier drinken met de biertap. Om bier te tappen heb je zeker een fust nodig. Je kunt meestal een normaal biervat van 5 liter uit de supermarkt halen en op de tap aansluiten. Verder wordt het biertapsysteem ook bediend met CO2 als drukregelaar. Hiervoor wordt een CO2-fles gebruikt. Normaal gesproken zou het, zoals de meeste delen van de biertap, er al moeten zijn. Maar natuurlijk is de CO2 net zo goed een consumentenproduct als het bier, daarom moet je dat soms los aanschaffen. Heeft u een luck compressor biertap, dan is geen CO2 nodig.

Als u overweegt een biertap te kopen, vraagt ​​u zich misschien af ​​wat u nog meer nodig heeft. U vraagt ​​zich misschien af ​​of er regelmatig extra dingen nodig zijn. Enerzijds wil je bier drinken met de biertap. Om bier te tappen heb je zeker een fust nodig. Je kunt meestal een normaal biervat van 5 liter uit de supermarkt halen en op de tap aansluiten. Verder wordt het biertapsysteem ook bediend met CO2 als drukregelaar. Hiervoor wordt een CO2-fles gebruikt. Normaal gesproken zou het, zoals de meeste delen van de biertap, er al moeten zijn. Maar natuurlijk is de CO2 net zo goed een consumentenproduct als het bier, daarom moet je dat soms los aanschaffen. Heeft u een luck compressor biertap, dan is geen CO2 nodig.



Een drukreduceerventiel (of drukregelaar, nanometer, reduceerventiel) is een drukventiel voor inbouw in een slang- of leidingsysteem dat er ondanks verschillende drukken aan de inlaatzijde (inlaatdruk) voor zorgt dat een bepaalde uitlaatdruk aan de uitlaatzijde niet wordt overschreden.

Een drukreduceerventiel (of drukregelaar, nanometer, reduceerventiel) is een drukventiel voor inbouw in een slang- of leidingsysteem dat er ondanks verschillende drukken aan de inlaatzijde (inlaatdruk) voor zorgt dat een bepaalde uitlaatdruk aan de uitlaatzijde niet wordt overschreden.



NEE! Voorkom schimmel te allen tijde.



De twee meest voorkomende koelmethoden: droge koeling en natte koeling.

Beide methoden hebben uiteindelijk hetzelfde effect. Het bier wordt onderweg van het fust naar de kraan gekoeld, waardoor voorkoelen meestal niet nodig is.


De droogkoeler werkt met een aluminium blok, waaruit de warmte wordt onttrokken door een chiller. Met behulp van een extra koelspiraal wordt het bier door dit gekoelde aluminium blok gevoerd, waardoor het op de gewenste temperatuur wordt gebracht. De benodigde doorlooptijd voor droge koeling is enkele minuten, afhankelijk van het tapsysteem. Met deze bedieningsmodus kunt u alleen zoveel koelen als de koelmachine aan kan. 


De waterkoeler werkt daarentegen met water. Bij veelvuldig transport moet de tap dienovereenkomstig worden geleegd, omdat transport met een gevuld koelmedium vrijwel onmogelijk is. Het water moet voor ingebruikname worden bijgevuld en vervolgens door de koelmachine worden afgekoeld. Het water moet regelmatig worden ververst in een stationair tapsysteem, anders zal het water rotten.


Net als bij een droogkoeler wordt het bier vervolgens gekoeld met behulp van een speciale koelslang die tijdens het transport van het fust naar de kraan door het koude water wordt geleid. De warmtecapaciteit van het water zorgt er nu voor dat er in een bepaalde periode meer bier kan worden gekoeld. Er kunnen zich ook ijsbanken vormen, die energie kunnen besparen. De doorlooptijd van de koeler is 1-2 uur, afhankelijk van het model en de fabrikant, wat snelle inbedrijfstelling onmogelijk maakt.



Bier smaakt het best vers getapt en is niet te vergelijken met blikjes of gebotteld bier uit de winkel. Houd je ook van tuinfeestjes, een BBQ organiseren of gewoon gezellig met vrienden zitten en genieten van een vers biertje, dan is je eigen biertapje aan te raden. Het hoeft niet altijd een professionele biertap te zijn voor enkele duizenden euro's, maar er is genoeg keuze in het midden prijssegment dat echt een tapbier van goede kwaliteit biedt.



CO2 wordt meestal gebruikt als gas om het bier onder druk naar de kraan te brengen. Soms wordt in plaats daarvan een gemengd gas van kooldioxide CO2 en stikstof N2 gebruikt of alleen stikstof N2. 



De verdere mogelijkheid met een tap is een pomp, ook wel membraanpomp genoemd. Dit principe werkt door middel van luchtdruk. Je hebt hier dus geen extra gasfles met CO2 of stikstof nodig. Bij de methode met de pomp wordt er gewoon lucht in de slangen gelaten. Het feit dat de lucht vervolgens in het biervat wordt gepompt, veroorzaakt een overdruk in het vat en het bier stroomt vervolgens gemakkelijk naar de kraan.



Het principe van koelen in een tapsysteem is in principe hetzelfde als in een koelkast en werkt volgens de compressormethode. Het systeem koelt het bier af tot 4 à 7 ° C. Het principe van het tapsysteem en de koelkast werkt zo dat een speciale vloeistof in het circuit stroomt en eerst verdampt en warmte uit de omgeving verwijdert. De stoom wordt dan weer vloeibaar met een compressor. Hierdoor ontstaat een cyclus die ook op de achterkant van de koelkast aanwezig is. Deze technologie gebruikt elektriciteit om het circuit en de compressor te bedienen. Daarom duurt deze opstelling ook ongeveer een uur om koel bier te kunnen produceren. Door de koeling verbruikt het tapsysteem dus ook stroom wanneer het systeem op de elektriciteit is aangesloten maar de kraan niet wordt bediend.



Tegenwoordig is het heel normaal geworden om vers getapte of vers gemixte dranken uit de tap te drinken. Maar hoe lang is dit mogelijk geweest? En wie heeft het tapsysteem in de eerste plaats uitgevonden?

Het was een Nederlander die als het ware de bierpomp uitvond waarop de huidige tapsystemen zijn gebaseerd. John Lofting patenteerde in 1691 een pomp voor bier en likeuren. Dit werd vervolgens verbeterd door een Brit die in 1785 de typische handgreep van de bierpomp patenteerde. Deze tap was een verdere ontwikkeling. Deze Brite heette Joseph Bramah, die in 1797 vooral de kraan of bierpomp veranderde. Destijds waren het natuurlijk allemaal handmatige bierpompen. De huidige elektrische apparatuur en functies zijn daarom verdere ontwikkelingen die pas recentelijk zijn toegevoegd.



De Ik-Tap PYGMY-tapsystemen zijn een kwalitatief hoogstaand tapsysteem en kunnen een hoge tapcapaciteit aan. De chromen uitstraling heeft als bijkomend voordeel dat deze biertapsystemen in vergelijking met anderen, gemakkelijk schoon te maken zijn en er bovendien altijd als nieuw uitzien. De aansluitingen en de kraan zijn eenvoudig te bedienen en het is net zo eenvoudig om alle onderdelen van het tapsysteem te reinigen.

Gebruiksaanwijzing (https://www.ik-tap.nl/service/gebruiksaanwijzing/)