Aantal tapkranen of biersoorten

​Carbonator – bruiswater machine voor de horeca

Water is gezond en zonder twijfel het belangrijkste voedingsmiddel ter wereld. Vooral bruiswater is erg populair. Het dragen van zware watertanks is echter soms erg vervelend. Dit geldt vooral als er, net als in de horeca, grote hoeveelheden moeten worden geserveerd.

In dit geval is bruiswater de perfecte oplossing. Omdat ze hun gebruikers in staat stellen om zonder veel moeite verfrissend sodawater in elke gewenste hoeveelheid uit te schenken.

In onze online shop vindt u een grote keuze aan carbonators en sodawatertoestellen, zodat u zeker weet dat u een geschikt model vindt dat aan uw eisen voldoet.

​Waterdispenser is bijzonder goedkoop

Vooral in vergelijking met duur merkwater blijkt sodawater uit een carbonators meestal een goedkoop alternatief te zijn. Het apparaat wordt immers bediend met leidingwater, waarvoor uiteraard slechts een fractie van de kosten wordt gemaakt zoals bij flessenwater.

Voor de volledigheid moet hier echter worden vermeld dat de waterrekening niet de enige kostenfactor is bij het gebruik van een bruiswater machine. Naast de niet zo goedkope aanschaf van het apparaat zijn er ook exploitatiekosten voor de bediening van de bruiswatermaker.

Toch is in de meeste gevallen zelfs sprankelend sodawater aanzienlijk goedkoper zonder dat u of uw gasten concessies hoeven te doen aan de smaak of de kwaliteit van het geschonken water.

​Krachtig bruiswater voor de horeca

Er is een ruime keuze aan carbonators. Vooral compacte apparaten voor thuisgebruik hebben de afgelopen jaren een grote populariteit genoten. Het spreekt echter voor zich dat zo'n bruiswatertoestel niet te vergelijken is met apparaten die in de horeca worden gebruikt.

Dit komt omdat de overeenkomstige modellen, die vaak zijn uitgerust met een plastic fles om het water te laten bruisen, niet voldoende capaciteit hebben om een groter aantal gasten met een passende snelheid te kunnen bedienen.

Bij de aanschaf van een sodawatermaker is het daarom essentieel om rekening te houden met het latere gebruik en de bijbehorende eisen.

Als het toestel bijvoorbeeld in een horecagelegenheid wordt gebruikt of als het in een bedrijf wordt opgesteld, zodat het voor een groot aantal medewerkers toegankelijk is, heeft een voldoende krachtige waterstraal natuurlijk de voorkeur.

​Hoe een carbonator werkt

Er zijn zeer verschillende soorten carbonators. Hun werkwijze is echter altijd vergelijkbaar. Eenvoudig gezegd wordt kooldioxide gewoon onder hoge druk in het water gepompt om het bruisende water te produceren. Een klein deel van de kooldioxide reageert met het water en wordt kooldioxide, waardoor het sodawater de gewenste bruiskracht krijgt.

Terwijl goedkope sodapops voor thuisgebruik meestal zijn uitgerust met een plastic of glazen fles waarin het leidingwater moet worden gegoten voordat het gaat borrelen, kan het sodawater in het geval van professionele machines direct in een glas of beker worden gegoten.

Bruiswater machine met geïntegreerde koeling

Er zijn maar weinig mensen die graag lauw water drinken. Professionele carbonators bieden daarom niet alleen de mogelijkheid om kooldioxide aan het water toe te voegen, maar maken het ook mogelijk om het tegelijkertijd te koelen.

Net als bij biertaps worden zowel natte als droge koelers met verschillende capaciteiten gebruikt om het water op de gewenste temperatuur te brengen.

​Waterdispenser voor verschillende eisen

Natuurlijk wordt niet in elke horecagelegenheid dezelfde hoeveelheid sodawater geserveerd. Bij de keuze van de juiste carbonator is het daarom niet in de laatste plaats belangrijk om rekening te houden met de daadwerkelijk benodigde capaciteit in het dagelijks leven.

Hierbij moet naast de zuivere kraancapaciteit ook de koelcapaciteit van het betreffende apparaat in aanmerking worden genomen. Het is immers goed mogelijk dat een bepaalde hoeveelheid water met een bruiswater machine kan worden afgetapt, maar tegelijkertijd kan het koelsysteem slechts een deel ervan daadwerkelijk koelen.

In onze online shop vindt u modellen met zeer verschillende capaciteiten. Naast kleinere eenheden die ongeveer 20 tot 25 liter koud sodawater per uur kunnen afgeven, bieden wij ook een assortiment bruiswater machine aan met een capaciteit van 120 of zelfs 150 liter per uur. Hiermee bent u goed uitgerust om een groot aantal gasten zonder grote vertragingen te kunnen verwerken, zelfs tijdens piekperiodes.

​Waterdispensers in verschillende uitvoeringen

Naast de vereiste prestaties speelt natuurlijk ook de locatie waar de carbonator moet worden geïnstalleerd een rol. Om deze reden zijn waterautomaten zowel in de vorm van vrijstaande units als in de vorm van onderbouw- of tafelmodules verkrijgbaar.

Vrijstaande waterautomaten zijn ideaal voor installatie in bijvoorbeeld kantoren of openbare gebouwen, zodat medewerkers of bezoekers desgewenst zelf een glas bruiswater kunnen tappen.

Als er een tafel of onderkast beschikbaar is, kan als alternatief ook een carbonator in de vorm van een compact tafelmodel worden gebruikt. Afhankelijk van de lokale omstandigheden en het beoogde gebruik kan een onderbouw of een ingebouwd apparaat als watertap natuurlijk ook de juiste keuze zijn.

​Hoeveel kost een carbonator – sodamaker?

Omdat er veel verschillende soorten apparatuur zijn, kunnen de aanschafkosten voor een carbonator aanzienlijk variëren. Terwijl bijzonder goedkope modellen voor privégebruik al beschikbaar zijn voor minder dan 100 euro, kosten professionele apparaten meestal minstens een gemiddeld driecijferig of zelfs een laag viercijferig bedrag.

Door hun totaal verschillende prestaties heeft het echter weinig zin om de prijzen van deze apparaten te vergelijken. Uiteindelijk moet dus het beoogde gebruik de belangrijkste factor zijn in de aankoopbeslissing, terwijl de aankoopkosten slechts een beperkte rol spelen.

​Maak de sodamaker regelmatig schoon

In eerste instantie wordt het thema hygiëne gemakkelijk verwaarloosd in het geval van bruiswater machine. Er stroomt immers alleen maar water door de leiding van zo'n apparaat. Er zou dus eigenlijk geen sprake mogen zijn van een besmetting.

Maar dat het een misvatting is. Immers, zelfs in een bruiswatertoestel kunnen ziektekiemen en bacteriën zich in de loop van de tijd vestigen. Bovendien kan vroeg of laat verkalking optreden, waardoor de smaak van het water en de levensduur van het apparaat worden aangetast.

Het is daarom essentieel om de bruiswater machine regelmatig te reinigen, zelfs als deze niet in contact komt met andere dranken.

Dit zorgt ervoor dat het sodawater dat u serveert altijd goed smaakt en dat er geen onnodige gezondheidsrisico's ontstaan door mogelijke ziekteverwekkers.

​Gefilterd water voor een perfect drinkgenot

Leidingwater is in Nederland onderworpen aan zeer strenge kwaliteitsrichtlijnen. Toch is het niet ongewoon dat de grenswaarden voor bepaalde schadelijke stoffen in leidingwater worden overschreden.

Het gebruik van een geschikt waterfilter wordt daarom sterk aanbevolen bij de productie van sodawater. Zo'n filter kan helpen om bacteriën en schadelijke stoffen, zoals resten van bestrijdingsmiddelen, in het drinkwater te verminderen.

Dit zorgt er niet alleen voor dat het water van de carbonator goed smaakt, maar helpt ook om potentiële gezondheidsrisico's zo veel mogelijk te beperken.

Bovendien kunnen sommige waterfilters het kalkgehalte in het leidingwater verminderen, wat een positief effect kan hebben op de onderhoudsvereisten en de levensduur van de bruiswater machine.

In sommige gevallen zijn de filters al geïntegreerd in goede apparaten, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de kwaliteit van het leidingwater in uw regio.

​Wat is het verschil tussen sodawater en mineraalwater?

Mineraalwater is een beschermde term die niet zomaar gebruikt kan worden voor koolzuurhoudend leidingwater.

Mineraalwater komt altijd uit een ondergrondse waterbron. Het bevat een verscheidenheid aan mineralen en sporenelementen die het heeft geabsorbeerd terwijl het door verschillende lagen gesteente stroomt en wordt direct bij de bron gebotteld voor de verkoop.

De term sodawater daarentegen kan worden gebruikt om verschillende soorten tafelwater te beschrijven, die ook kunnen worden gemaakt van eenvoudig leidingwater. Naast koolzuur moet een liter sodawater ook ten minste 570 mg natriumwaterstofcarbonaat (zuiveringszout) bevatten. Dit geeft het een licht zoute smaak.

​Wie heeft er een carbonator – bruiswater machine nodig?

Carbonators zijn in principe niet absoluut noodzakelijk voor privégebruik. Kleinere apparaten kunnen echter heel praktisch blijken te zijn en maken de regelmatige aanschaf en het transport van zware watertanks overbodig.

In de horeca daarentegen is een krachtige carbonator vaak onmisbaar en maakt daarom net zo goed deel uit van de apparatuur als bijvoorbeeld een biertap. Vooral in bedrijven met een zeer hoog aantal gasten is een waterdispenser een grote verbetering in vergelijking met het gebruik van flessen.

Daarnaast zijn waterbruisers ook ideaal voor gebruik in fitnessstudio's, ziekenhuizen, kantoren en openbare gebouwen. Met hun hulp kunnen medewerkers, klanten of bezoekers worden voorzien van een goedkope levering van koel sprankelend water zonder dat iemand dat moet maken.

​Waar moet je op letten als je een carbonator koopt?

Als u besluit om een carbonator te kopen, zijn er natuurlijk een aantal punten waarmee u rekening moet houden bij het maken van uw keuze. Het is immers belangrijk dat het model van uw keuze aan uw eisen voldoet, zodat er geen problemen zijn in het dagelijks gebruik.

Met name de volgende punten moeten in overweging worden genomen bij de aanschaf van een geschikte bruiswater machine:

  • De afmetingen en het ontwerp van het apparaat in kwestie, zodat er geen problemen zijn bij de opstelling ervan.
  • Het gewenste scala aan functies die de bruiswater machine moet hebben
  • De koelcapaciteit en de kraancapaciteit, die worden aangegeven in liters per uur.
  • Het bereik waarbinnen de uitgangstemperatuur van het water kan worden ingesteld
  • Speciale eisen, zoals de aanwezigheid van een geïntegreerd waterfilter

​Koop online carbonators van hoge kwaliteit

Bestel de bruiswater machine van uw keuze rechtstreeks in onze online shop. Wij leveren het apparaat snel en betrouwbaar af op het door u gewenste adres.

Bij uw aankoop profiteert u van onze uitstekende klantenservice, maar ook van de gunstige prijzen en de bewezen kwaliteit van de hoogwaardige apparaten van bekende merkfabrikanten.