​Waterfilter voor optimale drinkwaterkwaliteit

Een goede waterkwaliteit is essentieel bij het serveren van tafelwater en bij het bereiden van warme dranken zoals koffie. Waterfilters kunnen helpen om de kwaliteit van het drinkwater te verbeteren en onder andere bacteriën of chloor eruit te filteren, maar ook om geuren tegen te gaan en de smaak te verbeteren.

In onze online shop vindt u een grote selectie van verschillende waterfilters van bekende fabrikanten die u kunt gebruiken voor waterbehandeling. Door het gebruik van zo'n waterfilter zorgt u er niet alleen voor dat potentieel schadelijke stoffen uit het water worden verwijderd. Tegelijkertijd zorg je er ook voor dat het water en de andere dranken die je serveert gewoon beter smaken.

Waarom het zinvol is om waterfilters te gebruiken

De kwaliteit van het leidingwater in Nederland is internationaal gezien zeer goed. De Drinkwaterverordening is namelijk bedoeld om de kwaliteit van het belangrijkste menselijke levensmiddel te waarborgen. Daartoe worden bepaalde grenswaarden voor verontreinigingen in het water vastgesteld, die natuurlijk ook regelmatig worden gecontroleerd om de gezondheid van de mensen te beschermen.

Toch is het gebruik van waterfilters zinvol, omdat de drinkwaterverordening ondanks relatief strenge richtlijnen zeker zijn grenzen heeft.

In werkelijkheid worden de grenswaarden voor ziektekiemen regelmatig overschreden. Bovendien zijn sommige van de meetmethoden die voor de controle worden gebruikt ongeveer 100 jaar oud en kunnen daarom bijvoorbeeld bij lange na niet alle bacteriën die in het drinkwater worden aangetroffen, worden gedetecteerd.

Potentiële gezondheidsrisico's van ongefilterd drinkwater

Of het nu gaat om een kopje koffie in de ochtend of gewoon een glas koud leidingwater als verfrissing tussendoor - iedereen zou elke dag drinkwater uit de kraan moeten kunnen drinken. Daarom kunnen zelfs kleine hoeveelheden van bepaalde stoffen vroeg of laat problemen veroorzaken.

De gezondheidsrisico's van drinkwater zijn onder andere

 • Pathogenen
 • Residuen van geneesmiddelen
 • Legionella
 • Weekmaker
 • Bestrijdingsmiddelen
 • Hormonen

​ ​

Ziekteverwekkers in leidingwater

Veel mensen weten niet eens hoe vaak de grenswaarden voor ziekteverwekkers in de openbare watervoorziening worden overschreden. Dit zijn onder andere bacteriën, fecale kiemen, virussen en parasieten. Afhankelijk van het type en de concentratie van de ziekteverwekkers kunnen mensen hierdoor ziek worden. Een waterfilter kan helpen om het aantal ziekteverwekkers in het drinkwater te verminderen en zo de bijbehorende gezondheidsrisico's te verminderen.

Residu van medicatie in drinkwater

Alleen al in Nederland wordt jaarlijks enorm veel drugs gebruikt. Ongeveer 95 procent van de medicijnen worden met de urine uitgescheiden en kunnen op dit moment niet uit het water worden gefilterd door rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Hoewel momenteel slechts enkele residuen van de werkzame stoffen in het grondwater kunnen worden gedetecteerd, vormen de antibioticaresistente bacteriën die zich als gevolg hiervan ontwikkelen een niet te onderschatten gevaar. Deze omstandigheid vormt een extra reden voor het gebruik van geschikte waterfilters.

Legionella in drinkwater

Bacteriën die vooral in drinkwater voorkomen, zijn bijvoorbeeld legionella, die zich heel goed kan vermenigvuldigen in warmwaternetwerken in huizen. Legionella kan mensen ernstig ziek maken en onder andere koorts en longontsteking veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de ziekteverwekkers zo goed mogelijk uit het water te filteren.

Weekmakers in drinkwater

Weekmakers zijn te vinden in rivierwater, grondwater en flessenwater. Tot nu toe ontbreken er nog steeds wetenschappelijke gegevens. Uit dierproeven is echter gebleken dat weekmakers waarschijnlijk aanzienlijke orgaanschade aan de nieren, de lever en de testikels kunnen veroorzaken.

Pesticiden in drinkwater

Pesticiden en gewasbeschermingsmiddelen zijn een integraal onderdeel geworden van de moderne landbouw en worden ook in veel particuliere tuinen gebruikt. Residuen hiervan zijn nu te vinden in bijna 30 procent van alle Nederlandse watervoorzieningsystemen.

Bovendien hebben overeenkomstige onderzoeken aangetoond dat zelfs vandaag de dag nog pesticiden die al lang verboden zijn in het grondwater aantoonbaar zijn.

Hormonen in drinkwater

Naast ziekteverwekkers en residuen van bestrijdingsmiddelen kan slecht behandeld drinkwater soms ook hormoonontregelende stoffen bevatten, zoals hormonen. Deze kunnen in ieder geval op de lange termijn verschillende fysieke problemen veroorzaken en hebben onder andere een enorme impact op het voortplantingsvermogen van mens en dier.

Waterfilter tegen kalk in leidingwater

Een hoog kalkgehalte in het leidingwater kan de levensduur van apparaten zoals koffiemachines verkorten. Kalk tast ook de smaak van dranken aan. Bovendien zijn kalkafzettingen een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën.

Door het gebruik van geschikte waterfilters kan het kalkgehalte en de daarmee gepaard gaande negatieve effecten op het drinkwater zeer betrouwbaar worden gereduceerd.

​ Verschillende soorten waterfilters

Er zijn verschillende soorten waterfilters. Sommige werken bijvoorbeeld met actieve kool, andere gebruiken grind of zand om het water te filteren. Er zijn ook verschillende andere processen, zoals omgekeerde osmose of zogenaamde ionenwisselaars, die gebruikt kunnen worden om het water te filteren als dat nodig is.

Waterfilters met zand en grind vertrouwen op zuiver mechanische processen om ongewenste stoffen te verwijderen. Waterfilters met ionenwisselaars of omgekeerde osmose gebruiken daarentegen chemisch-fysische effecten om opgeloste stoffen uit het water te verwijderen.

Waterfilter met actieve kool

Waterfilters met actieve kool zijn zeer gebruikelijk. Met actieve kool kunnen stoffen zoals resten van bestrijdingsmiddelen of medicijnen uit het water worden verwijderd. Stoffen zoals zouten, mineralen of zelfs kalk worden niet uit het water gefilterd door waterfilters met actieve kool.

Waterfilter met ionenwisselaar

Ionenwisselaars maken het mogelijk om bepaalde kationen of anionen in het water te vervangen door andere ionen. In vaatwassers kunnen ze bijvoorbeeld helpen om overmatige kalkafzetting te voorkomen.

Waterbehandeling met omgekeerde osmose

Bij omgekeerde osmose wordt gebruik gemaakt van een membraan dat ondoordringbaar is voor stoffen die gefilterd moeten worden. Voor waterbehandeling met omgekeerde osmose is een druk van minstens 3 bar vereist. Naast het gebruik in waterfilters voor drinkwaterzuivering is het proces onder andere geschikt voor het ontzilten van zeewater, waarbij de daarvoor benodigde druk aanzienlijk hoger is bij 60 tot 80 bar.

Gecombineerde systemen voor waterfiltratie

In veel gevallen combineren waterfilters ook verschillende systemen om optimale resultaten in de waterzuivering te bereiken en alle ongewenste stoffen zo goed mogelijk te verwijderen.

Het is ook mogelijk om waardevolle mineralen en sporenelementen aan het water toe te voegen tijdens de filtratie. De bijbehorende waterfilters, zoals het in onze winkel verkrijgbare 6-traps filtersysteem voor litercontainers, leiden het water hiervoor door bijvoorbeeld mineraalrots- en koraalzandkorrels.

Het gebruik van waterfilters heeft vele voordelen

Het gebruik van waterfilters heeft een aantal voordelen en is daarom zeer aan te bevelen, vooral in de horeca, om de gasten te allen tijde een perfecte waterkwaliteit te kunnen bieden.

Het gebruik van waterfilters voor de behandeling van drinkwater biedt met name de volgende voordelen:

 • Potentieel schadelijke stoffen zoals zware metalen of zelfs chloor kunnen uit het water worden gefilterd.
 • Het gehalte aan ziektekiemen en bacteriën kan aanzienlijk worden verminderd door waterfilters.
 • Kalkresten kunnen grotendeels uit het drinkwater worden verwijderd door te filteren voor gebruik.
 • Met behulp van een waterfilter kunnen onaangename geuren en vreemde smaken worden tegengegaan.
 • Gefilterd water zorgt ervoor dat er met volle teugen kan worden genoten van warme en koude dranken.
 • De gezondheidsrisico's als gevolg van het drinken van besmet water kunnen tot een minimum worden beperkt.

Waterfilters online kopen

Als u waterfilters nodig heeft voor de horeca of voor privégebruik, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Want in onze online shop vindt u verschillende filtersystemen voor waterbehandeling.

Naast de waterfilters van het merk Everpure vindt u bijvoorbeeld ook navulbare filters. Koop uw waterfilters in onze winkel en zorg voor een optimale waterkwaliteit voor de bereiding van uw koude dranken of voor de productie van ijsblokjes.

Bestel de waterfilters en de benodigde accessoires van uw keuze eenvoudig online en profiteer van de beproefde kwaliteit van bekende fabrikanten en van gunstige prijzen en een snelle en betrouwbare levering op het door u gewenste adres.