Destilleren voor hydrosolen, etherische oliën, water en andere toepassingen

Destillatie opstelling of stills zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Ze kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt en bijvoorbeeld voor de productie van gedestilleerd water of etherische oliën.

Daarnaast kunnen schnaps natuurlijk ook gedistilleerd worden met geschikte stills. Particulieren mogen dit echter niet in elk land doen. Als u van plan bent een distilleerketel te kopen om alcohol mee te verbranden, is het daarom belangrijk dat u zich vertrouwd maakt met de wettelijke voorschriften in uw land.

Als u een still wilt kopen, bijvoorbeeld omdat u etherische oliën of gedestilleerd water wilt produceren, bent u in onze online shop aan het juiste adres. Wij bieden u een assortiment hoogwaardige stills waaruit u kunt kiezen en uw nieuwe stills snel en betrouwbaar bij u thuis kunt bezorgen.

De belangrijkste informatie over foto's in één oogopslag

  • Destillatie opstelling kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het distilleren van schnaps en voor het produceren van gedestilleerd water en etherische oliën.
  • Zelfs als het theoretisch mogelijk is om zelf een still te bouwen, is het kopen van een afgewerkt apparaat meestal logischer.
  • In Duitsland mogen particulieren geen stills kopen of exploiteren die bedoeld zijn voor de productie of zuivering van alcohol.
  • Bij het kopen van een distilleerketel die onderworpen is aan goedkeuring, moet de koper de wetten van zijn land kennen en ons zijn goedkeuring sturen.
  • Wij bieden u een selectie van hoogwaardige stills voor de productie van gedistilleerd water, hydrosolen, aroma's, essentiële oliën en soortgelijke doeleinden.

Wat betekent distillatie?

Bij destillatie worden moeilijk verdampbare stoffen gescheiden van makkelijk verdampbare vloeistoffen. De apparaten die hiervoor worden gebruikt, worden stills genoemd.

Het uitgangsmengsel wordt tijdens destillatie verwarmd. Hierdoor ontstaat stoom die in het apparaat opstijgt en vervolgens weer afkoelt. Hierdoor ontstaat een vloeibaar condensaat dat kan worden opgevangen in een daarvoor bestemde opvangbak.

Destillatie kan voor een aantal verschillende doeleinden worden gebruikt. Met een distilleerketel kunnen bijvoorbeeld sterke dranken worden gedestilleerd of gedestilleerd water, hydrosolen en etherische oliën worden geproduceerd.

De basisfunctionaliteit is altijd hetzelfde. Afhankelijk van het exacte gebruiksdoel verschillen de gebruikte stills behoorlijk van elkaar. Mini stills, waarmee thuis kleinere hoeveelheden etherische oliën kunnen worden gedistilleerd, zijn natuurlijk veel kleiner dan die stills die in schnapsstokerijen worden gebruikt.

Van welk materiaal is een still gemaakt?

Distilleerderijen worden gemaakt van verschillende materialen. Heel vaak zijn ze bijvoorbeeld van koper. Vanwege de bijzondere eigenschappen van het metaal geldt dit vooral voor professionele apparaten die bijvoorbeeld in schnapsstokerijen worden gebruikt. Daarnaast zijn er ook stills die van roestvrij staal zijn gemaakt.

Destillatie opstelling voor de productie van essentiële oliën

Essentiële oliën zijn er in talloze variaties. Afhankelijk van de eigenschappen van de oliën kunnen ze voor heel verschillende doeleinden worden gebruikt. Essentiële oliën worden heel vaak gebruikt, bijvoorbeeld bij de vervaardiging van cosmetische producten of parfums. Afgezien daarvan staan ​​ze erom bekend een vaste plaats in te nemen op het gebied van natuurgeneeskunde. Daarnaast kunnen etherische oliën worden gebruikt voor geurlampen en in sommige gevallen zelfs als technische oplosmiddelen.

Essentiële oliën kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Ze kunnen worden verkregen met behulp van extractie of met behulp van een geschikte distillatieketel met stoom.

Destillatie opstelling voor het maken van etherische oliën worden steeds populairder. Veel mensen gebruiken nu geur- en aromastills om essentiële oliën mee te distilleren voor privégebruik.

Destillatie-installatie voor hydrosolen

Met behulp van aroma- en geurstills kunnen niet alleen essentiële oliën worden gedistilleerd. Daarnaast zijn er ook zogenaamde hydrosolen mee te verkrijgen. Hydrolaten hebben een veel mildere werking dan etherische oliën. Afhankelijk van de plantenextracten die ze bevatten, kunnen ze bijvoorbeeld worden gebruikt voor huid-, mond- en haarverzorging of als kamergeur.

Met een beetje oefening, de nodige kennis en het juiste stilleven, kun je binnenkort probleemloos je eigen hydrosolen en essentiële oliën destilleren.

Waterstillers

Gedestilleerd water is gewoon water dat is gedestilleerd om sporenelementen, ionen en andere onzuiverheden te verwijderen. Gedestilleerd water wordt bijvoorbeeld in de geneeskunde of farmacie gebruikt als oplosmiddel en reinigingsmiddel. Als het gedestilleerde water vanwege het beoogde gebruik zeer zuiver moet zijn, wordt het niet één keer, maar twee of drie keer gedestilleerd.

Met een waterdestilleerder kan ook binnen je eigen vier muren heel eenvoudig gedestilleerd water worden gemaakt. Waterstills werken in principe net als andere stills. Het water in de destillatieketel wordt eerst verdampt door verhitting. Hierdoor ontstaat waterdamp. De opstijgende stoom koelt af en wordt weer vloeibaar water, dat vervolgens wordt opgevangen in een daarvoor bestemde opvangbak.

Simpele waterketels, die bijvoorbeeld bedoeld zijn voor privégebruik in het huishouden, zijn meestal heel eenvoudig te bedienen, zodat je met zo'n apparaat geen problemen zou moeten hebben.

Koop destilleren: houd rekening met wettelijke voorschriften

Steeds weer lees je dat particulieren in Duitsland zogenaamde mini stills mogen gebruiken, waarvan het volume niet groter is dan een halve liter, om alcohol te verbranden. Dat is echter niet de waarheid. Omdat het distilleren van alcohol alleen is toegestaan ​​in cap- en severance-distilleerderijen.

Deze verordening is van kracht sinds 01/01/2018. Het vervangt de voorheen geldende voorschriften die moesten worden nageleefd bij het privégebruik van kleine distilleertoestellen. Wie uiterlijk 31 december 2017 zo'n still met een maximaal brandvolume van 0,5 liter heeft gekocht, hoeft deze niet in te leveren. Het mag echter niet meer worden gebruikt om alcohol te zuiveren of te extraheren.

Particulieren mogen daarom in Duitsland alleen stills kopen en gebruiken die niet bedoeld zijn voor alcoholproductie of alcoholzuivering. Dit geldt bijvoorbeeld voor stills voor etherische oliën of voor water stills.

Desondanks is het verplicht om stills met een inhoud van meer dan twee liter uiterlijk drie dagen na ontvangst te registreren. De registratie moet worden gedaan bij het verantwoordelijke douanekantoor en minimaal informatie bevatten over het volume en type destillatieketel, de installatielocatie, het beoogde gebruik en de gegevens van de verkoper.

Het distilleren van alcohol is niet zonder risico

Ongeacht de bestaande wettelijke beperkingen die in acht moeten worden genomen bij het gebruik van een distilleerketel, moet u er altijd rekening mee houden dat met name het distilleren van alcohol verschillende risico's met zich meebrengt. Fouten bij het distilleren kunnen de alcohol niet zomaar onverteerbaar maken qua smaak. Bovendien kunnen ze er zelfs voor zorgen dat het een ernstig gevaar voor de gezondheid oplevert. Het lijdt dan ook geen twijfel dat alleen professionele bedrijven schnaps mogen distilleren.

Bewijs leveren voor een distillatie-installatie onder voorbehoud van goedkeuring

Als klant is het uw verantwoordelijkheid om informatie in te winnen over de wetten die op dit gebied van toepassing zijn in uw land voordat u een stilleven koopt en, indien nodig, contact op te nemen met de relevante autoriteiten, zoals de douane.

Als je een still wilt kopen die in onze winkel moet worden goedgekeurd, hebben we vooraf een kopie van je licentie nodig, of de registratie van de still per e-mail. Indien wij niet over de benodigde documenten beschikken, is het niet mogelijk om een ​​bijbehorend stilleven bij ons aan te schaffen.

Zelf een still bouwen: kan dat?

Het is natuurlijk niet absoluut noodzakelijk om een ​​still te kopen. Als u geïnteresseerd bent in het onderwerp distillatie, kunt u ook uw eigen distilleerketel bouwen en wat geld besparen in vergelijking met het kopen ervan.

Als je zelf een simpele still wilt bouwen, heb je naast een still in principe alleen een koeler, een helm en een stijgbuis nodig. Dankzij de eigenschappen die ervan worden gezegd, is koper vooral populair als materiaal voor stills. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor zelfgemaakte distillatiesystemen. Toch zijn er alternatieven voor koper. Een RVS pot kan bijvoorbeeld gebruikt worden als pot still.

Afhankelijk van waar de zelfgemaakte still voor gebruikt wordt, variëren de exacte eisen aan het apparaat natuurlijk. Ook is het van belang dat u uw bouwproject met de nodige zorgvuldigheid benadert. Zorg er onder andere voor dat de leidingen de juiste diameter hebben zodat niets de veilige werking van uw zelfgemaakte stillevens in de weg staat en er geen gevaarlijke ongelukken gebeuren tijdens het gebruik.

Bedenk vooraf ook dat het niet zo eenvoudig is om zelf een functionerende still te bouwen. Om deze reden adviseren wij u om beter een voor uw doeleinden geschikte still te kopen. U kunt er dus zeker van zijn dat het destilleren heel soepel werkt en dat de kwaliteit van de afzonderlijke onderdelen niets te wensen overlaat.

Stills kopen: waar moet je op letten?

Als u een still wilt kopen, zijn er een paar belangrijke punten waar u rekening mee moet houden. Want je moet natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van je aankoop. Zorg er daarom absoluut voor dat de still van uw keuze ook echt geschikt is voor het doel dat u wilt gebruiken en dat de kwaliteit van het apparaat overtuigend is.

U moet ook weten voordat u iets koopt of het betreffende product in uw land aangifteplichtig is of aan andere beperkingen is onderworpen. Alleen zo weet je zeker dat je de still mag kopen en gebruiken en dat je niet met onnodige problemen, zoals een boete, wordt bedreigd.

Koop hoogwaardige destillatieapparatuur en laat deze bezorgen

Als je een distilleerketel wilt kopen om in de toekomst bijvoorbeeld je eigen aromatische oliën te destilleren, dan vind je die zeker in onze winkel. Ons assortiment biedt u verschillende hoogwaardige distillatiesystemen waaruit u een passend model kunt kiezen.

Koop uw nieuwe foto online. Laat je aankoop gemakkelijk thuisbezorgen en je maakt binnenkort voor het eerst gebruik van je still. Wij zijn ervan overtuigd dat u absoluut tevreden zult zijn met de hoge kwaliteit van onze producten en onze eersteklas klantenservice en dat uw still uit onze winkel niets te wensen overlaat.