Wijnkoelkasten voor perfect wijnplezier

​ Wijnkoelkasten voor perfect wijnplezier

Om de smaak van de wijn niet te verliezen, is het essentieel om de wijn goed op te slaan. Het is meestal niet voldoende om de wijn gewoon in de kelder te plaatsen. In plaats daarvan moet een wijnkoelkast worden gebruikt.

Afhankelijk van het model hebben wijnkoelkasten verschillende opslagzones, zodat zowel rode als witte wijn op de perfecte temperatuur kan worden bewaard.

In onze online shop vindt u een selectie van wijnkoelkasten die u kunt gebruiken voor het bewaren van uw fijne wijnen. Onze hoogwaardige wijnkasten zijn niet alleen geschikt voor restauranthouders, maar ook voor veeleisende particuliere wijnliefhebbers.

Waarom een wijnkoelkast een goede keuze is

Opslag in de woning of in de kelder is meestal geen goede keuze vanwege de temperatuurschommelingen die daar gebruikelijk zijn en die de kwaliteit van de wijn zeer gemakkelijk kunnen beïnvloeden.

Bovendien worden aan verschillende wijnen zeer uiteenlopende eisen gesteld met betrekking tot de opslag ervan en de temperatuur waarop ze worden opgeslagen. Terwijl rode wijn iets hogere temperaturen vereist, moet witte wijn relatief koel worden bewaard.

Met een wijnkoelkast kan echter optimaal worden voldaan aan de eisen van verschillende wijnen. Modellen met verschillende temperaturen maken het zelfs mogelijk om rode wijn en witte wijn of rosé en champagne tegelijkertijd op perfecte temperatuur te houden.

Dankzij een goede wijnkoelkast kunnen alle wijnen onder optimale omstandigheden op één plaats worden bewaard, zodat ze altijd beschikbaar zijn om te serveren aan de gasten.

Verschillende soorten wijnkoelkasten

De buitenkant van een wijnkoelkast lijkt op die van een conventionele koelkast. De wijnkoelkasten zijn echter meestal voorzien van glazen deuren, zodat de wijnflessen die erin zijn opgeslagen altijd zichtbaar zijn.

Wijnkoelkasten zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het aantal wijnflessen dat erin kan worden opgeslagen, varieert dan ook. Daarnaast zijn wijnkasten vaak voorzien van meerdere temperatuurzones. Een dergelijk model is vooral geschikt als verschillende soorten wijn en misschien zelfs champagne of mousserende wijn in dezelfde kast moeten worden opgeslagen.

De meeste wijnkoelkasten zijn uitgerust met glazen deuren, terwijl hun zijpanelen zowel van kunststof als van metaal kunnen worden gemaakt. Om de wijn tijdens de opslag te beschermen, is het vaak gebruikelijk dat de wijnkasten een UV-filter hebben vanwege de glazen deur.

Verschillen tussen wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten

De verschillen tussen de verschillende wijnkoelkasten zijn vrij groot. Naast wijnkasten met verschillende temperatuurzones zijn er ook zogenaamde wijnklimaatkasten. Deze hebben slechts één temperatuurzone.

Een wijnkoelkast is meestal goedkoper. Het is echter niet mogelijk om meerdere soorten wijn tegelijkertijd op te slaan. Als dit toch niet gepland is, is een wijnbewaarkast een kosteneffectieve oplossing om wijn op de juiste manier op te slaan.

Als een wijnkoelkast meerdere temperatuurzones heeft, wordt het ook wel een wijnopslagkoelkast genoemd. In zo'n model kan bijvoorbeeld rode en witte wijn tegelijkertijd worden opgeslagen. Wijnopslagkasten zijn verkrijgbaar als instapmodel met twee temperatuurzones. Er zijn echter ook iets duurdere modellen waarin drie of meer temperatuurzones beschikbaar zijn. Desondanks kan de temperatuur van elke zone in de wijnbewaarkast afzonderlijk worden geregeld.

De juiste temperatuur is cruciaal voor de opslag van wijn

De juiste temperatuur is van cruciaal belang bij de opslag van wijn. Omdat het ervoor zorgt dat de edele druppel lang zijn aroma behoudt en dat perfect wijnplezier mogelijk is.

Zowel in huis als in een normale kelder zijn temperatuurschommelingen nooit te vermijden en een gewelfde kelder waarin de wijn kan worden opgeslagen is waarschijnlijk slechts voor een zeer klein aantal mensen beschikbaar.

Een wijnkoelkast daarentegen maakt het mogelijk om tijdens de opslag van de wijn een constante temperatuur te handhaven. Deze wordt afhankelijk van het soort wijn op de juiste hoogte ingesteld en het koelsysteem van de wijnkoelkast zorgt er vervolgens voor dat deze permanent wordt onderhouden.

Aangezien de afmetingen van een wijnkoelkast niet verschillen van die van een gewone koelkast, kan deze gemakkelijk in de kelder of zelfs in de keuken worden geplaatst zonder dat er een ongewoon grote hoeveelheid ruimte nodig is.

Overigens is de luchtvochtigheid ook een belangrijke factor bij de opslag van wijn. Een wijnkoelkast zorgt ervoor dat ook dit altijd op het juiste niveau is bij het bewaren van wijn.

Op welke temperatuur moet een wijnkoelkast worden ingesteld?

De temperatuur waarop een wijnkoelkast moet worden ingesteld, is afhankelijk van de dranken die erin zijn opgeslagen. Als rode en witte wijn voor langere tijd in de wijnkoelkast moet worden bewaard, wordt een temperatuur van 10 tot 12 °C aanbevolen.

De juiste drinktemperatuur van een droge witte wijn ligt meestal rond de 9 tot 11 °C. Bij zeer zoete witte wijnen is het raadzaam om een iets hogere temperatuur te kiezen voor het drinken. Maar zelfs dan mag het niet meer dan 14 °C zijn voor optimaal wijnplezier.

Om de rode wijn zijn aroma volledig te laten ontwikkelen, moet hij worden gedronken bij een temperatuur tussen 16 en 18 °C. Als uw wijnkoelkast is ingesteld op 12 °C, moet u de rode wijn dus tijdig verwijderen, zodat deze de juiste temperatuur kan bereiken. Aangezien rode wijn toch al een beetje moet ademen voordat hij wordt gedronken, is dit niet zo'n groot probleem.

Als de rode wijn een bijzonder fruitige rode wijn is, is het heel goed mogelijk dat het aroma ervan optimaal wordt uitgedrukt bij een maximale temperatuur van 14°C, zodat de wijn niet te lang moet worden opgewarmd.

Champagne en mousserende wijn smaken het best bij een temperatuur van ongeveer 7 °C. Als ze in een wijnkoelkast worden bewaard, hebben ze dus hun eigen temperatuurzone nodig. Als dit niet beschikbaar is, moeten ze opnieuw worden afgekoeld voor het drinken.

Wijnflessen liggend of staand opslaan?

Naast de juiste luchtvochtigheid en de juiste temperatuur ontstaat bij de opslag van wijn altijd de vraag of de flessen rechtop of liggend moeten worden bewaard.

Voor wijnflessen met een klassieke kurk is het altijd aan te raden deze liggend op te slaan. Anders kan de kurk na verloop van tijd uitdrogen. Dit gebeurt echter alleen als de wijn zeer lang wordt bewaard. Als het binnen twee jaar gedronken moet worden, is rechtopstaande opslag ondanks de kurk normaal gesproken geen probleem.

In het geval van wijnflessen met een plastic kurk of een schroefdop maakt het echter niet uit in welke positie de flessen worden opgeslagen. Ze kunnen dus zonder problemen rechtop worden opgeslagen, zelfs als ze voor een langere periode worden bewaard.

Wat is belangrijk bij de aankoop van een wijnkoelkast

Bij de aankoop van een wijnkoelkast zijn er verschillende dingen te overwegen. Allereerst hangt het af van het aantal verschillende soorten dat in de wijnkoelkast moet worden bewaard.

Als het slechts om één type gaat, of als alle wijnen op dezelfde temperatuur moeten worden bewaard, is het voldoende om een eenvoudige wijnkoelkast te kopen.

Als daarentegen rode en witte wijnen tegelijkertijd in de wijnkoelkast moeten worden bewaard en misschien ook wel mousserende wijn, is het raadzaam om een wijnklimaatkast met meerdere temperatuurzones aan te schaffen.

Hoe groot moet een wijnkast zijn?

Naast de technische uitrusting moet natuurlijk ook de grootte van de desbetreffende wijnkoelkast op voorhand worden opgemeten. Daarbij is het aantal flessen dat tegelijkertijd in de wijnkast kan worden bewaard doorslaggevend, terwijl de netto capaciteit in liters een ondergeschikte rol speelt.

In onze online shop vindt u bijvoorbeeld wijnkoelkasten die tot 65 flessen tegelijk kunnen opslaan. Zo heb je genoeg ruimte om goed uitgerust te zijn voor een groter aantal gasten en om perfect getemperde wijn in voldoende hoeveelheden op te slaan.

Los daarvan is het natuurlijk belangrijk om er op voorhand voor te zorgen dat u voldoende ruimte heeft voor de wijnkoelkast van uw keuze. Een royaal bemeten wijnkoelkast heeft immers geen zin als je er geen ruimte voor hebt.

Hoeveel elektriciteit gebruikt een wijnkoelkast?

In tijden van voortdurend stijgende energieprijzen en een toenemend milieubewustzijn is het natuurlijk belangrijk om bij de aankoop van een wijnkoelkast rekening te houden met het stroomverbruik. De wijnkoelkast is immers permanent in bedrijf en draait 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.

Dit wordt aangegeven door het zogenaamde energielabel, dat zelfs al enige tijd wettelijk verplicht is voor elektrische apparaten. Naast de modelnaam en de naam van de fabrikant staat op dit etiket ook de energie-efficiëntieklasse van de betreffende wijnkoelkast vermeld.

De zuinigste apparaten hebben nu een energie-efficiëntieklasse A+++, wat een aanzienlijk lager verbruik kan betekenen in vergelijking met modellen met energie-efficiëntieklasse A+.

Daarnaast bevat het etiket informatie over het jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur, het geluidsniveau in decibel en het maximale aantal flessen dat in de wijnkoelkast kan worden bewaard. Het energielabel informeert u dus niet alleen over het verwachte stroomverbruik, maar geeft u ook meer nuttige informatie om u te helpen bij de keuze van een geschikte wijnkoelkast.

Wijnkoelkasten met verschillende apparatuur

Niet alle wijnkoelkasten zijn hetzelfde. Individuele modellen kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Dit geldt zowel voor hun prijs als voor hun uitrusting.

Zogenaamde wijnkasten vertegenwoordigen de eenvoudigste vorm van een wijnkoelkast, terwijl wijnklimaarkasten extra mogelijkheden bieden voor de opslag van wijn dankzij verschillende onafhankelijke temperatuurzones.

Daarnaast kan een wijnkast worden uitgerust met een ander aantal schappen. Ook dit is een mogelijk verschil in apparatuur, dat een rol kan spelen bij later gebruik.

Naast de hierboven genoemde basisuitrusting bieden sommige wijnkoelkasten ook diverse comfort- en veiligheidskenmerken. Bijzonder praktisch is bijvoorbeeld een geïntegreerde temperatuurdisplay, waarmee de temperatuur van de verschillende zones in de wijnkast gemakkelijk en zo nauwkeurig mogelijk kan worden geregeld.

Daarnaast zijn sommige wijnkoelkasten ook uitgerust met een kinderslot of een slot. Dit laatste is vooral nuttig wanneer bijzonder dure wijnen in een wijnkast worden bewaard.

Wijnkoelkasten met uittrekbare legborden

Er zijn wijnkasten waar de legborden voor de opslag van de flessen uit kunnen worden getrokken. Dit kan een voordeel zijn bij het opslaan van een groter aantal flessen.

Tegelijkertijd vermindert het echter ook de beschikbare ruimte in de wijnkoelkast. In sommige omstandigheden kan het daarom beter zijn om een wijnkoelkast met vaste schappen te gebruiken, ondanks de minder praktische hantering.

Hoeveel kost een wijnkoelkast?

Als u tenminste waarde hecht aan perfect wijnplezier of zelfs de fijne wijnen in uw restaurant serveert, is een wijnkoelkast zeker de moeite waard om te kopen.

Net als andere elektrische apparaten zijn ook wijnkoelkasten verkrijgbaar in een groot aantal prijscategorieën. Bijzonder goedkope compacte apparaten zijn verkrijgbaar voor iets meer dan 100 euro.

Voor een hoogwaardige wijnkoelkast moet u echter zeker rekening houden met een paar honderd euro. Maar dan kunt u er zeker van zijn dat de wijnkoelkast van uw keuze scoort met een goede kwaliteit en een navenante lange levensduur.

Het in werking stellen van een wijnkoelkast

De ingebruikname van een wijnkoelkast vormt geen al te grote uitdaging. Het apparaat moet immers gewoon op het stroomnet worden aangesloten en op de juiste temperatuur worden gebracht, net als een koelkast.

Voor een goede luchtcirculatie is het belangrijk om voldoende afstand tot de wand te houden. In de regel is ongeveer tien centimeter hiervoor voldoende. Voor de zekerheid moet echter altijd rekening worden gehouden met de instructies van de fabrikant.

Overigens, als u slechts een beperkte ruimte beschikbaar heeft, kunt u ook kiezen voor een ingebouwd model als dat nodig is. Zo'n wijnkoelkast kan meestal heel goed worden geïntegreerd in een bestaande keukenunit. Vergeleken met de installatie van een vrijstaand apparaat moet u in dit geval natuurlijk een beetje extra moeite accepteren.

Daarnaast moet u bij de keuze van een locatie rekening houden met het feit dat zelfs een wijnkoelkast niet stil is. Zelfs als het geluidsniveau beperkt is, kan een wijnkoelkast in de woonkamer of studeerkamer op de lange termijn hinderlijk zijn.

In dit geval is het zinvol om een zo stil mogelijk model te kiezen. Als de wijnkoelkast daarentegen in de kelder of de keuken moet worden geplaatst, is het volume ervan natuurlijk niet relevant.

Het goed schoonmaken van wijnkoelkasten

Vooral in horecagelegenheden is het van cruciaal belang om een perfecte hygiëne te garanderen. Maar ook in de particuliere sector zijn voedsel en besmetting natuurlijk geen aanbevelenswaardige combinatie.

De wijnkoelkasten moeten daarom ook regelmatig worden gereinigd. Dit helpt de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën tegen te gaan en slechte geuren in de wijnkast te voorkomen.

Om een wijnkoelkast schoon te maken, moeten eerst alle wijnflessen eruit gehaald worden. Een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel zijn voldoende om de binnenkant van de wijnkast bij regelmatig gebruik te reinigen.

Tot slot hoeven de gereinigde oppervlakken alleen nog maar te worden gedroogd voordat de eerder verwijderde flessen weer in de wijnkast kunnen worden geplaatst.

Om de functionaliteit van de wijnkoelkast permanent te waarborgen en zo een ononderbroken koeling van de opgeslagen wijnflessen te garanderen, moeten de ventilatiesleuven van de wijnkoelkast ook van tijd tot tijd tijdens de reiniging van stof worden ontdaan. Dit zorgt er niet alleen voor dat uw wijn op de juiste temperatuur wordt bewaard, maar kan ook helpen voorkomen dat het stroomverbruik van de wijnkoelkast onnodig toeneemt.

​ Een wijnkoelkast heeft vele voordelen

Het gebruik van een wijnkoelkast heeft vele voordelen. Het is daarom niet alleen aan te bevelen voor restauranthouders, maar ook voor particulieren die genieten van een glas of twee goede wijn.

Het gebruik van een wijnkoelkast heeft vooral de volgende voordelen:

- Wijnflessen kunnen betrouwbaar worden opgeslagen bij een constante temperatuur.

- Optimale bewaarcondities zorgen voor een lange houdbaarheid en een perfecte smaak van de wijn.

- Wijnkoelkasten hebben niet veel ruimte nodig en kunnen vaak gemakkelijk in een normale keuken worden opgesteld.

- Afhankelijk van het model kunnen verschillende temperatuurzones worden gebruikt voor verschillende soorten wijn.

- Het onderhoud van een wijnkoelkast vergt geen noemenswaardige hoeveelheid tijd. ​ Koop online hoogwaardige wijnkoelkasten

In onze online shop vindt u een selectie van hoogwaardige wijnkoelkasten. De door ons aangeboden modellen overtuigen met een goede uitrusting en de bewezen kwaliteit van bekende fabrikanten.

Koop de wijnkoelkast van uw keuze comfortabel online. Wij leveren uw bestelling snel en betrouwbaar af, zodat u uw nieuwe wijnkoelkast snel in gebruik kunt nemen en niets het perfecte wijnplezier in de weg staat.