Thuis eenvoudig bier brouwen

De droom van veel biervrienden en fijnproevers is om zelf bier te brouwen. Omdat het brouwen van bier een complex biochemisch proces is, is het belangrijk om de juiste apparatuur en ingrediënten bij elkaar te hebben, zodat uiteindelijk een sprankelende, volle drank naar buiten komt. In de online winkel van ik-tap.nl vindt u de brouwaccessoires die u nodig hebt om eenvoudig uw eigen bier te brouwen. Wij bieden u basisingrediënten zoals biergist, mout, vlokken en speciale gebruiksvoorwerpen zoals beslagketels, moutmolens, gistingsstop en wortkoelers.

Brouw uw eigen bier met de juiste ingrediënten

Naast hop is mout een van de basisingrediënt van bier. Mout wordt gevormd wanneer graan begint te kiemen en het zetmeel verandert in suiker, die op zijn beurt verantwoordelijk is voor het gistingsproces. Ontdek onze gebrouwen mout, tarwemout en vlokken: gerstemout en tarwemout in verschillende variaties voor lichte en donkere bieren, voor een sterke tot moutige smaak, voor pils of bier. Geen bier zonder gist. Het is verantwoordelijk voor het alcoholgehalte en de resterende zoetheid in het bier. We bieden je de SAFALE droge brouwergist, een bekende Amerikaanse gistsoort met lage tot gemiddelde sedimentatie en gemiddelde gistingsgraad. Met deze hoogwaardige biergist maak je een harmonieus bier met weinig diacetyl.

Brouwketels en andere accessoires voor het brouwen van bier

Als u zelf bier wilt brouwen, hebt u speciale apparatuur nodig, met name een brouwketel. Onze beslagketels van eersteklas roestvrij staal hebben een inhoud van 25 tot 150 liter, zijn verkrijgbaar met of zonder kraan en zijn geschikt voor alle soorten verwarmers. Onze hoogwaardige elektrische brouwketels hebben hun eigen verwarmingselement met thermostaat. U hebt slechts één ketel nodig voor alle brouwprocessen, van stampen tot raffineren en koken. U vindt hier compacte elektrische brouwketels voor 20 l tot volautomatische hoofdbrouwketels met een capaciteit van 200 l. Om het gistingsproces te laten slagen, hebt u een gistingsstop nodig die ervoor zorgt dat de gistingsgassen uit de brouwcontainer ontsnappen, maar dat er geen lucht in kan komen. Je kunt gistingsstop vinden in verschillende maten. Als u zelf uw mout maalt, bieden wij u praktische moutmolens, bijvoorbeeld gemaakt van gevormd gietijzer, die ook geschikt zijn voor het malen van maïs en zaden. Met ons uitgebreide assortiment accessoires bent u goed uitgerust voor professioneel bierbrouwen thuis!

Zelf bier brouwen is gemakkelijker dan u denkt

Gemiddeld drinkt elke Nederlander 83 liter bier per jaar. Dit betekent dat de inwoners van Nederland wereldwijd rond de 20ste plaats staan. Qua export doen wij het beter, wij zijn in Europe de grootste exporteur van bier. Gezien de nog steeds grote populariteit van bier, mag het geen verrassing zijn dat meer en meer mensen hobbybrouwers proberen te zijn. Het is niet ongewoon dat bier brouwen een echte passie wordt na de eerste paar pogingen. Met het juiste keukengerei en de juiste ingrediënten is het niet zo moeilijk om zelf een lekker bier te brouwen en krijg een geweldig alternatief voor bekende merken.

Bier brouwen met een bierbrouwset

Als u nog geen ervaring hebt met het brouwen van bier, raden we u aan te beginnen met een bierbrouwset. Zo'n set bevat alle belangrijke componenten die je nodig hebt voor je start als hobbybrouwer. Dus je kunt meteen beginnen en je eerste zelfgebrouwen bier proberen. Makkelijker dan dat kunnen wij het niet maken. De bereiding van de gistingsbouillon is snel gedaan, dus je hoeft in principe alleen het bier de tijd te geven om te gisten. Dankzij de bierbrouwset, kun je binnenkort proosten met je zelfgebrouwen bier, We zijn er zeker van dat niet alleen u, maar ook uw vrienden blij zullen zijn. In onze online shop vindt u natuurlijk ook complete bierbrouwsets die u een eenvoudige en goedkope introductie tot bierbrouwen bieden.

Bier brouwen is geen uitvinding van de tegenwoordig

Bier brouwen heeft een lange traditie. Het eerste bier werd ongeveer 6.000 jaar geleden in Mesopotamië geboren. In de Middeleeuwen waren het vooral monniken die bier brouwden en dit gebruikten om de deprivatie tijdens de vastentijd te overleven.
Met de industriële revolutie veranderde ook de procedure voor het brouwen van bier. Het was alleen de Fransman Louis Pasteur die ontdekte dat er twee verschillende soorten gist zijn. Terwijl gist met lage gisting aan het einde van de gisting naar de bodem van het bier zinkt, wordt de gist met hoge gisting omhooggeduwd door de koolstofdioxide. Aangezien lagere temperaturen vereist zijn voor het brouwen van bier van lage gisting, was dit brouwen lange tijd de uitzondering. Adequate koeling was alleen mogelijk waar er in de winter voldoende ijs was. Dit veranderde alleen met de uitvinding van de koelmachine, die echter tot op de dag van vandaag bier van hoge gisting niet volledig heeft vervangen. Populaire bieren van hoge gisting zijn bijvoorbeeld tarwebier, Kölsch of Berliner Weisse.

Bier brouwen vereist slechts vier ingrediënten

Bier brouwen is niet alleen weggelegd voor grote brouwerijen, maar met de juiste apparatuur en de nodige kennis is ook zeer succesvol bij u thuis. De afmetingen zijn natuurlijk aanzienlijk kleiner. Terwijl grote brouwerijen gemakkelijk verschillende miljoenen hectoliter bier per jaar kunnen produceren, zal de hoeveelheid uw zelfgebrouwen bier waarschijnlijk beperkt zijn tot een paar liter. De technologie die ten grondslag ligt aan het brouwen van bier , is echter in principe hetzelfde, en de lijst met ingrediënten is beheersbaar, ongeacht de hoeveelheid bier die u wilt brouwen. Omdat uiteindelijk bier, als het volgens de zuiverheidswet wordt gebrouwen, altijd uit vier ingrediënten bestaat.

Je hebt deze vier ingrediënten nodig om bier te brouwen:

  • water
  • gist
  • hop
  • mout

De smaak of het type bier wordt bepaald door het type en de hoeveelheid van de afzonderlijke ingrediënten en het exacte brouwproces.

Brouw uw eigen bier in vijf stappen

Om uw eigen bier te brouwen, hebt u de genoemde ingrediënten en de benodigde apparatuur nodig voor het brouwproces, dat u bijvoorbeeld in de vorm van een praktische bierbrouwset kunt krijgen. Het eigenlijke brouwen vereist in principe slechts vijf stappen die u moet doorlopen.

Stap 1 bij het brouwen van bier: stampen

Pureren gaat over het mengen van water en mout met elkaar en het verwarmen. Op deze manier komt de suiker vrij uit de mout. Dit is nodig zodat de gist het later kan omzetten in kooldioxide en alcohol.

Stap 2 bij het brouwen van bier: raffineren

Tijdens het raffineren wordt de resterende suiker die nog in de mout zit uitgewassen en worden de mout en vloeistof van elkaar gescheiden.

Stap 3 bij het brouwen van bier: hop koken

In deze stap worden de hop aan de vloeistof toegevoegd. Dit geeft het bier bittere stoffen en zorgt voor het fijne kruidige aroma.

Stap 4 bij het brouwen van bier: gisting

In de vierde stap verschijnt de gist. Het is cruciaal voor het brouwen van bier. Omdat alleen de gist de suiker in de vloeistof omzet in koolzuur en alcohol.

Stap 5 bij het brouwen van bier: rijpen

Zelfs als de gist in principe al bier heeft geproduceerd, is het noodzakelijk om het zogenaamde jonge bier een paar weken te laten rijpen. Voor dit doel wordt het gebotteld en ongeveer twee weken met rust gelaten.

We hebben alles wat u nodig hebt om uw eigen bier te brouwen

Zoals je kunt zien, is het brouwen van bier niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Met de juiste ingrediënten en apparatuur kun je binnenkort je eigen bier brouwen. Of het nu gaat om complete sets voor het brouwen van bier, individuele apparaten zoals het brouwen van ketels of ingrediënten zoals mout - u vindt alles wat u nodig hebt om bier in uw eigen huis te brouwen.
.