Koop een samovar: de ideale oplossing voor perfect theegenot

Als u op zoek bent naar een heel speciale manier om uw thee te bereiden, kan een samovar de perfecte keuze voor u zijn.

Als u een samovar wilt kopen, bent u in onze winkel aan het juiste adres. In ons assortiment vind je samovars van hoge kwaliteit die je direct online kunt bestellen en laten bezorgen.

De belangrijkste dingen over de samovar in één oogopslag

 • Samovar zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en maten.
 • Vroeger werden kolen of petroleum gebruikt om de samovar te verwarmen.
 • Moderne samovars zijn uitgerust met een elektrisch verwarmingselement, waardoor ze veel gemakkelijker te gebruiken zijn.
 • Wie het liever nostalgisch heeft, kan vandaag nog kiezen voor een samovar op houtskool.
 • Als het genieten van thee voor jou een belangrijke rol speelt, zal de bereiding met een samovar je inspireren.
 • In onze winkel vind je een selectie van hoogwaardige samovars die je online kunt kopen.

Wat is een samovar

Een samovar is een speciale waterkoker of thee machine. Samovar komen oorspronkelijk uit Rusland. De theemachines zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Klassieke samovars zijn rijkelijk versierd. In de tussentijd zijn de speciale ketels echter ook verkrijgbaar in eenvoudigere versies, dus het zou voor u niet moeilijk moeten zijn om een ​​samovar te vinden die bij uw behoeften past.

Samovar hebben een lange traditie

Thee zetten met een samovar heeft een lange traditie. De klassieke theemachines werden al in de eerste helft van de 18e eeuw schriftelijk genoemd. Sinds enkele jaren heeft de Russische stad Gorodets zelfs een museum waar geïnteresseerde bezoekers historische samovars kunnen zien.

Naast Rusland zijn samovars voor het bereiden van thee vooral wijdverbreid in Oekraïne, Turkije, Wit-Rusland en verschillende Centraal-Aziatische landen. In sommige talen is de spelling samovar ook gebruikelijk.

Ondertussen genieten ook de traditionele theemakers bij ons een steeds grotere populariteit. Steeds meer theeliefhebbers waarderen de bijzondere manier van bereiden. Misschien ben jij binnenkort een van hen en geniet je van je eerste thee, die je hebt bereid met de samovar die je bij ons hebt gekocht.

Ontspannen theegenot met een samovar

Iedereen die een kopje thee op prijs stelt, zal blij zijn met de bereiding met een samovar. De theemakers blijken niet alleen praktisch te zijn. Daarnaast zijn het ook in het privéleven en in de horeca echte eyecatchers, die zeker ook de aandacht van uw gasten zullen trekken.

Gebruik bijvoorbeeld een samovar om een ​​gezellige avond door te brengen met je familie of vrienden. De traditionele theebereiding zorgt voor een ontspannen sfeer waarin je naast een goed kopje thee ook kunt genieten van interessante gesprekken.

In onze hectische tijden kan dit ons helpen om te kalmeren en nieuwe kracht op te doen voor de uitdagingen van het dagelijks leven.

Hoe werkt een samovar?

Het grootste deel van de samovar is een waterkoker die is uitgerust met een aftapkraan. Hiermee kan het hete water worden verwijderd en gebruikt om thee te zetten.

Meestal kan het waterreservoir van de samovar via een opening aan de bovenkant met water worden gevuld. Bij verhitting wordt de opening afgesloten met een bijbehorend deksel. Het deksel van de samovar is voorzien van kleine openingen om de resulterende waterdamp en dus de druk in de ketel te laten ontsnappen.

Als de samovar moet worden gebruikt om thee te bereiden, wordt een theepot, in het Russisch een chainik genoemd, op het deksel geplaatst. In de pot wordt een theeconcentraat bereid. Hiervoor wordt het gevuld met een kleine hoeveelheid water en een relatief grote hoeveelheid losse theeblaadjes.

Op de samovar kan het theeconcentraat enkele uren warm gehouden worden. Om er een drinkbare thee van te maken, wordt wat concentraat gemengd met het hete water uit de samovar-ketel.

Op deze manier kan de concentratie van de thee precies naar eigen smaak worden aangepast. Dit is een groot voordeel, zeker als meerdere mensen thee willen drinken, zoals gebruikelijk bij het bereiden van thee met een samovar.

Daarnaast is de waterkoker van een samovar meestal erg moeilijk schoon te maken. Als de thee direct in de ketel zou worden bereid, zou het verwijderen van aanslag uit de thee gepaard gaan met een overeenkomstig hoge inspanning.

Samovar van verschillende groottes

Als je een samovar wilt kopen, moet je onder andere een bepaalde maat bepalen. De keuze is vrij groot.

Er zijn zowel kleinere modellen met een watertank met een inhoud van drie liter als grote samovars met een watertank die gevuld kan worden met 15 liter water voor verwarming.

Het is niet mogelijk om in het algemeen te zeggen welke maat voor u de juiste is. Doorslaggevend hierbij is vooral het beoogde gebruik van de theeautomaat. Het is daarom de moeite waard om even stil te staan ​​hoe u uw nieuwe samovar precies gaat gebruiken en welke maat in uw geval het meest geschikt is voordat u hem koopt.

Als je je samovar privé wilt gebruiken om thee te zetten, dan is een compact apparaat met een waterkoker van drie tot vijf liter perfect geschikt. Wil je daarentegen de samovar ter beschikking stellen van gasten in een kantine, hotel of restaurant om thee te zetten, dan heb je gelijk met een groot model met een waterkoker van 15 liter.

Samovar gemaakt van verschillende materialen

Naast verschillende maten kun je bij het kopen van je samovar ook kiezen uit verschillende materialen. Zo zijn er modellen gemaakt van RVS. Met zo'n samovar kies je voor een robuust en duurzaam toestel.

Daarnaast zijn er ook porseleinen samovars. Zo'n theemachine ziet er ongetwijfeld erg elegant uit en kan meestal ook scoren met een lange levensduur. Houd er echter rekening mee dat porselein gemakkelijker kan breken, wat natuurlijk meer dan vervelend zou zijn in het geval van een hoogwaardige samovar.

Naast apparaten van roestvrij staal of porselein zijn er nu steeds meer samovars die in ieder geval gedeeltelijk van plastic zijn gemaakt. De meeste hiervan zijn goedkopere apparaten die vooral prijsbewuste theeliefhebbers moeten aanspreken.

Samovar elektrisch of met houtskool

Het is algemeen bekend dat heet water onmisbaar is voor de bereiding van thee. Een mogelijkheid om de theemachines te verwarmen mag niet ontbreken. Klassieke samovars worden bediend met houtskool of, in sommige gevallen, met petroleum. Moderne samovars zijn daarentegen elektrisch. In principe werken ze als een conventionele waterkoker.

Elektrische samovars

Elektrische samovars zijn tegenwoordig meestal de standaard. Uiteraard heb je voor je bediening een stopcontact nodig, waarop je de theeautomaat kunt aansluiten.

De gevulde elektrische samovar hoeft alleen maar aan te staan ​​om het water in de boiler te verwarmen. Meestal kan de gewenste temperatuur worden ingesteld. Zodra hij dit heeft bereikt, schakelt de elektrische samovar vervolgens uit. Als het water afkoelt, gaat de verwarming weer aan.

Zo is je theewater altijd op temperatuur en hoef je je niet constant druk te maken over de watertemperatuur terwijl je bij je gasten bent. Daarnaast blijkt een elektrische samovar met automatische temperatuurregeling bijzonder energiezuinig te zijn. In tijden van klimaatverandering en stijgende elektriciteitsprijzen is dit ongetwijfeld een groot voordeel dat pleit voor het kopen van zo'n samovar.

Houtskool samovars

Hoewel een elektrische samovar bijzonder praktisch blijkt te zijn in het dagelijks gebruik, geven sommige theeliefhebbers toch de voorkeur aan de klassieke versie.

Als dit op u van toepassing is, kunt u overwegen een houtskoolsamovar te kopen. De selectie van bijbehorende modellen is natuurlijk veel kleiner dan bij elektrisch verwarmde samovars het geval is. Toch zijn er apparaten die u in dit geval kunt gebruiken.

Houd er echter rekening mee dat het zetten van thee met een houtskoolsamovar iets meer inhoudt. Je moet er immers zelf voor zorgen dat het water in de boiler permanent op de gewenste temperatuur is. Daarnaast gaat het verbranden van de houtskool in de samovar onvermijdelijk gepaard met een zekere geurhinder. Afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden kan dit een uitsluitingscriterium zijn.

Als je het echter ook niet erg vindt en een bijzonder nostalgische ervaring voor het maken van thee wilt, is een klassieke houtskoolsamovar zonder twijfel een goede keuze die zeker indruk zal maken op je gasten.

Een samovar kopen: waar moet je op letten?

Als je een samovar wilt kopen, zul je snel merken dat het aanbod van verschillende modellen erg groot is. Dat is ten eerste positief. Tegelijkertijd zorgt deze omstandigheid er echter ook voor dat het niet altijd gemakkelijk is om een ​​geschikte samovar te vinden.

Individuele voorkeuren en eisen kunnen namelijk soms flink verschillen. Om een ​​samovar te kopen die optimaal aan jouw persoonlijke verwachtingen voldoet, dien je dus vooraf op een aantal punten te letten.

Een samovar koop je immers niet te vaak. Hoe beter het model van uw keuze bij u past, hoe langer u er plezier van zult hebben.

Let vooral op de volgende punten als je een samovar wilt kopen:

 • Moet het een elektrische samovar of een houtskoolsamovar zijn?
 • Wat is het volume van de waterkoker?
 • Van welke materialen is de samovar gemaakt?
 • Overtuigt het apparaat qua kwaliteit?
 • Heeft de samovar de uitrusting die je zoekt?

Daarnaast kun je natuurlijk ook rekening houden met het uiterlijk van de samovar bij het maken van je aankoopbeslissing. Of je nu de voorkeur geeft aan een klassiek ontwerp met weelderige versieringen of een eenvoudige en moderne look, dat is helemaal aan jou.

Hoeveel kost een samovar?

De kosten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een samovar kunnen sterk verschillen van model tot model. Zeer goedkope en eenvoudige apparaten zijn verkrijgbaar voor ongeveer 100 euro.

Voor een hoogwaardige samovar inclusief accessoires ben je al gauw enkele honderden euro's kwijt. Uiteindelijk is het natuurlijk helemaal aan jou wat jij belangrijk vindt.

Als je gewoon een simpele theemaker wilt kopen en zo min mogelijk geld wilt uitgeven, zal een goedkoop apparaat waarschijnlijk volstaan. Aan de andere kant, als je waarde hecht aan de best mogelijke kwaliteit, een grote capaciteit en een elegante uitstraling, moet je bereid zijn wat meer geld te investeren als je een nieuwe samovar wilt kopen.

Wat betekent samovar?

De term samovar komt uit het Russisch. Het is samengesteld uit de twee woorden "samo" en "oorlog". Samo betekent "zelf" in het Duits en oorlog betekent "koks". Letterlijk vertaald betekent samovar "zelfkooktoestel", wat in feite de werking van de apparaten vrij goed beschrijft.

Theebereiding met de samovar in vier simpele stappen

Thee zetten met een samovar is echt geen ingewikkelde zaak. Als je nog nooit een samovar hebt gebruikt, hebben we de belangrijkste stappen hieronder kort voor je samengevat.

Zo bereidt u uw thee met een samovar:

 • Stap 1: Vul de waterkoker van de samovar met water en verwarm deze.
 • Stap 2: Vul de theepot met losse theeblaadjes en een kleine hoeveelheid heet water.
 • Stap 3: Verdun het theeconcentraat uit de pot naar eigen smaak met water uit de samovar.
 • Stap 4: Geniet van je thee gemaakt met de samovar.

Is een samovar geschikt voor mij?

Misschien twijfel je nog of je echt een samovar moet kopen of dat een gewone waterkoker niet helemaal voldoende is om je thee te zetten.

Dat is begrijpelijk. Want je hebt natuurlijk niet per se een samovar nodig om thee te zetten. Als je echter waarde hecht aan optimaal theegenot en dit graag regelmatig viert met je vrienden of familie, dan is een samovar perfect voor jou. Een simpele waterkoker kan dat niet bijhouden.

We twijfelen er dan ook niet aan dat je de bijzondere ervaring die gepaard gaat met het bereiden van thee met een samovar niet meer wilt missen.

Koop samovars van hoge kwaliteit voordelig in de online shop

Bent u op zoek naar een samovar, dan bent u in onze winkel aan het juiste adres. Want wij bieden je een selectie aan hoogwaardige apparaten die je eenvoudig online kunt bestellen en laten bezorgen.

Koop de samovar naar keuze in onze online shop en maak van het bereiden van thee een heel bijzondere ervaring. We zijn er zeker van dat u blij zult zijn met de kwaliteit van uw theemachine en onze betrouwbare service.