Hoe maak je een biertap schoon?

Of het nu in de biertuin is of op een privéfeest - er gaat waarschijnlijk niets boven de pittige smaak van een vers getapt biertje. Maar om ervoor te zorgen dat je bier niet bederft, is het essentieel om het biertap regelmatig schoon te maken.

Anders lijdt de smaakbeleving eronder en kan het bier zelfs besmet zijn met ziekteverwekkers. Hieronder leggen we u uit hoe u uw biertap goed reinigt.

Wanneer het nodig is om de biertap schoon te maken

Lange tijd was de regel dat biertap minimaal om de twee weken schoongemaakt moesten worden. Maar daar kwam verandering in met het vervallen van de afgiftesysteemverordening in 2005. Sindsdien ligt de verantwoordelijkheid voor de veilige bediening van de tap uitsluitend bij de bediener.

Dit is vooral belangrijk in de gastronomische sector, waar hygiëne natuurlijk bijzonder belangrijk is. Natuurlijk moeten ook particulier gebruikte biertap regelmatig worden schoongemaakt. Dankzij hun doordachte constructie werkt dit bij de meeste modellen zonder grote problemen.

Idealiter worden de bierslangen, de lekbak en de kraan na elk gebruik van de tap gereinigd. Indien het biervat aangesloten moet blijven, is het voldoende om, indien nodig, eerst alleen de lekbak en de uitloop met heet water te reinigen.

Een nieuw biertap reinigen voordat u het voor de eerste keer gebruikt

In een nieuw biertap kunnen er nog diverse productieresten zijn zoals chips, olie of weekmakers in kunststof leidingen. Om deze volledig te verwijderen dient voor de eerste inbedrijfstelling een chemisch-mechanische grondige reiniging van de biertap te worden uitgevoerd.

Hiervoor heeft u een speciaal reinigingsfust nodig, een geschikt reinigingsmiddel en diverse hulpmiddelen, zoals een reinigingsspons. Wij raden u aan om bij de aankoop van uw biertap een geschikte reinigingsset en alle andere benodigde gereedschappen voor de basisreiniging te bestellen.

De reiniging voor de eerste ingebruikname gebeurt in twee stappen. Eerst wordt het kraansysteem met de reinigingsset aangesloten op de waterleiding en wordt de waterkraan opengedraaid. Het helderste kraanwater perst de grofste resten uit het systeem.

De volgende stap is om de tap chemisch te reinigen met behulp van het reinigingsmiddel. Hiervoor wordt het reinigingsmiddel in de daarvoor bestemde container gegoten en worden de eerder gesneden reinigingssponzen toegevoegd.

De reinigingsoplossing en de sponzen kunnen nu worden afgetapt en de laatste resterende onzuiverheden kunnen onderweg door de leidingen worden verwijderd. Ten slotte moet de dispenser grondig worden gespoeld met schoon water, zodat er geen resten van reinigingsmiddelen achterblijven.

Bij biertapsystemen voor privégebruik is het meestal voldoende om bij het opstarten het eerste bier weg te gooien. Mocht het model een uitgebreide basisreiniging nodig hebben, dan staat dit meestal vermeld in de gebruiksaanwijzing van de biertap.

Een biertap reinigen na een lange stilstand

Als een biertap langere tijd niet wordt gebruikt, kunnen er zich onzuiverheden in ophopen. Voor de herstart is het daarom belangrijk om de biertap schoon te maken en te ontdoen van deze afzettingen.

In de professionele sector wordt hiervoor het beschreven chemisch-mechanische reinigingsproces gebruikt. Bij kleinere biertapsystemen voor privégebruik is het echter voldoende om de kraan en de bierslangen met heet water te reinigen.

Biertaps reinigen en desinfecteren

Er zijn verschillende methodes die gebruikt kunnen worden om een ​​biertap te reinigen. Het systeem is eenvoudig te reinigen met water, mechanisch te reinigen of ook chemisch te reinigen.

Makkelijk schoon te maken met kraanwater

Nadat het laatste biertje is getapt, moet het systeem worden gereinigd met heet water. Verwijder hiervoor zowel de bierleidingen als de kraan en de lekbak. Spoel de afzonderlijke onderdelen grondig af met heet water. Zorg ervoor dat het bierschuim volledig uit de slangen is verwijderd.

Als de onderdelen van uw biertap geschikt zijn voor de vaatwasser, kunt u deze daarna weer laten reinigen.

Houd er rekening mee dat reinigen met heet water alleen normale resten en vervuiling kan verwijderen. Zuiver water is echter niet voldoende om eventueel aanwezige micro-organismen te verwijderen.

De mechanische reiniging van een biertap

Na verloop van tijd kunnen zich onhygiënische afzettingen ophopen in de leidingen van de tap. Dit is heel vaak het geval, vooral in de particuliere sector, omdat de biertap daar meestal slechts onregelmatig worden gebruikt.

Om hardnekkige vervuiling te verwijderen dient het systeem na gebruik niet alleen met heet water te worden gespoeld, maar ook mechanisch te worden gereinigd.

Bij dit reinigingsproces worden kleine reinigingssponzen gebruikt die samen met helder water door de leidingen worden gedrukt. Hiervoor moet in de meeste gevallen een speciale reinigingston op het systeem worden aangesloten.

Er zijn echter ook biertapsystemen waarbij mechanische reiniging direct via de verswateraansluiting mogelijk is. In dit geval gaan de reinigingssponzen rechtstreeks de buis in.

Ongeacht de exacte methode zorgt de mechanische wrijving van de sponzen ervoor dat zelfs hardnekkig vuil betrouwbaar kan worden verwijderd. Voordat u uw tap echter aan een mechanische reiniging onderwerpt, moet u ervoor zorgen dat uw model hiervoor geschikt is.

De chemische reiniging van een biertap

Met chemische reiniging kunnen niet alleen afzettingen maar ook bacteriën uit de biertap worden verwijderd. Het is vooral handig als de tap langere tijd niet is gebruikt.

De chemische reiniging van een biertap is grofweg te vergelijken met die van een koffiemachine. Het maakt gebruik van een speciaal reinigingsmiddel dat in een vooraf bepaalde dosis aan het reinigingsvat wordt toegevoegd.

Deze wordt nu aangesloten op het biertap en de vloeistof wordt door de leidingen gepompt. Meestal is het nodig om het reinigingsmiddel in te laten werken. Het systeem wordt vervolgens grondig gespoeld met schoon water. Om er zeker van te zijn dat er geen resten van het reinigingsmiddel in de leidingen achterblijven, is het raadzaam om de pH-waarde te controleren.

De chemisch-mechanische reiniging van een biertap

Chemisch-mechanische reiniging combineert reinigingsmiddelen en sponzen. Ze worden samen in het reinigingsvat gedaan en vervolgens door het systeem gepompt. Indien nodig kan het proces worden herhaald. Net als bij chemische reiniging is het ook hier van groot belang om de dispenser daarna goed af te spoelen met schoon water.

Welke reinigingsmethode is de juiste?

Welke methode de juiste is voor het reinigen van uw biertap hangt vooral af van het exacte model.

Veel kleinere biertap voor particulier gebruik hebben een speciaal reinigingsprogramma waarmee grove vervuilingen kunnen worden verwijderd, zodat na het tappen uitspoelen met heet water meestal voldoende is.

Of u een mechanische of chemische reiniging van uw biertap moet en kunt uitvoeren, leest u in de gebruiksaanwijzing of rechtstreeks bij de fabrikant.