Voordelen van tapbier

Waarom vers getapt bier uit het biertap gewoon een voordeel heeft ten opzichte van bier op fles

Als je van een koud biertje wilt genieten, heb je de keuze tussen bier op fles en vers getapt bier van de tap.De meeste mensen zouden deze beslissing vrij eenvoudig moeten maken. Want zelfs het beste bier uit de fles kan de eersteklas smaak van tapbier niet bijhouden.

Hieronder leggen we uit waarom dit zo is en met welke voordelen tapbier kan scoren.

Wat is het verschil tussen tapbier en flesbier?

In principe is er geen verschil tussen tapbier en flesbier. Beide bevatten precies dezelfde drank. Toch zijn er duidelijke smaakverschillen die voor een bierliefhebber nauwelijks verborgen mogen blijven.

Dit komt voornamelijk door het verschillende kooldioxidegehalte. Voor bier van de tap is dat zo'n vijf procent hoger dan voor bier uit de fles. Daarom parelt een vers getapt biertje gewoon lekkerder en smaakt het natuurlijk veel pittiger.

De reden dat brouwerijen niet alleen de carbonatatie van hun flesjes bier verhogen, is de daarmee gepaard gaande drukverhoging. Dit zou leiden tot problemen bij het vullen en mogelijk zelfs tot gevolg hebben dat de kroonkurk van de fles wordt geblazen.

Een fust daarentegen kan de hogere druk probleemloos aan, waardoor het bier meer koolzuur kan bevatten.

Tapbier is beter beschermd tegen licht

In de regel wordt bier in Duitsland gebrouwen volgens de Duitse zuiverheidswet. Dit betekent dat alleen water, mout, hop en gist voor de productie mogen worden gebruikt.

Dit zorgt enerzijds voor een hoge productkwaliteit, maar maakt het bier anderzijds ook relatief gevoelig voor verschillende omgevingsinvloeden. Want zonder kunstmatige bewaarmiddelen kunnen chemische reacties de smaak heel gemakkelijk veranderen.

Naast warmte en zuurstof is licht een van de omgevingsinvloeden die bier kan beschadigen en de smaak kan aantasten. Deze zogenaamde lichte smaak wordt veroorzaakt door de invloed van de UV-stralen van zonlicht.

De chemische reactie die daarbij plaatsvindt vormt geen gevaar voor de gezondheid, maar zorgt wel voor een ranzig aroma dat het biergenot aanzienlijk belemmert.

Om het bier hier zo goed mogelijk tegen te beschermen, wordt het meestal gebotteld in donkergroene of bruine flessen. Deze beschermen de inhoud echter slechts gedeeltelijk tegen de zonnestralen, zodat smaakveranderingen toch kunnen optreden.

Met tapbier daarentegen ziet het er anders uit. Hier wordt de inhoud direct na productie in een volledig ondoorzichtig vat afgevuld. Op deze manier wordt het bier optimaal beschermd totdat het wordt geserveerd.

Een goede biertap is essentieel

Zelfs als bier van de tap over het algemeen in het voordeel is, kan het zeker muf smaken. Dit ligt echter niet aan het tapbier zelf, maar aan het biertap waarmee het wordt geserveerd.

Want hoe leger het vat, hoe meer lucht het bevat. Hierdoor kan het bier zijn koolzuur verliezen. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk dat er voldoende hoge druk in het biervat aanwezig is. Een goede biertap kan dit eenvoudig garanderen en het koolzuurgehalte van het bier bij het serveren constant houden.

Bij feestvaten voor privéfeesten ziet het er meestal anders uit. Omdat deze meestal niet zomaar op een echt biertap kunnen worden aangesloten, is een toenemend verlies aan levendigheid niet te vermijden.

Ook onzuiverheden zijn een mogelijke oorzaak die de smaak kunnen aantasten. Biertappunten moeten daarom regelmatig en goed worden schoongemaakt.

Tapbier is milieuvriendelijker

In vergelijking met bier op fles blijkt bier van de tap uiterst milieuvriendelijk te zijn. Het is makkelijker te vullen en het transport naar de klant is meestal korter.

Daarnaast kost het schoonmaken van een fust vergeleken met flessen, gemeten naar de hoeveelheid bier, aanzienlijk minder inspanning.

Deze punten zijn niet direct gerelateerd aan de productkwaliteit. Toch zijn ze duidelijk een ander voordeel dat spreekt voor tapbier.

Voordelen van tapbier - de belangrijkste dingen op een rij

Zoals je kunt zien, heeft bier van de tap veel voordelen ten opzichte van bier op fles. Tapbier bevat meer koolstofdioxide en is daardoor pittiger van smaak. Daarnaast is het beter beschermd tegen schadelijke omgevingsinvloeden zoals zonlicht en blijft daardoor meestal langer vers.

Bovendien blijkt het milieuvriendelijker te zijn in directe vergelijking met bier op fles, wat zeker een belangrijk voordeel is in de wereld van vandaag.

Natuurlijk kun je alleen vertrouwen op een perfecte smaakbeleving als je je bier schenkt met een goed biertap en regelmatig schoonmaakt. In onze online shop vindt u een grote selectie van hoogwaardige modellen.